2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Köln visszaad csaknem 100 műkincset Nigériának

A német külügyminisztérium tavasszal keretegyezményben akarja rendezni a Németországban található benini bronzok sorsát.

Köln visszaad Nigériának csaknem 100 bronz műkincset a Rautenstrauch-Joest Múzeumból.

A városi múzeumban 96 darab található azokból az úgynevezett benini udvari műkincsekből, amelyeket a gyarmatosító brit katonák hurcoltak el 1897-ben a hajdani Benini Királyságnak a mai Nigéria délnyugati részén lévő királyi palotájából, majd árvereztek el Európában. A kölni múzeumban található a benini bronzok néven emlegetett műkincsek negyedik legnagyobb németországi kollekciója. A restitúció a külügyminisztériummal és a kulturális minisztériumokkal egyeztetve történik – közölték pénteken.    

A német külügyminisztérium tavasszal keretegyezményben akarja rendezni a Németországban található benini bronzok sorsát. Az elképzelés az, hogy a régiségek egy része formálisan nigériai tulajdonba kerülne, de továbbra is német múzeumokban maradhatna. Nanette Snoep, a Rautenstrauch-Joest Múzeum igazgatója szerint ezügyben a végső szót Nigériának kell kimondania, „ami azt jelenti, hogy a gyarmatosítással kialakult hatalmi viszonyok a visszájukra fordultak”.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató