2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Meloni: Salviniék meghajlanak a baloldal előtt

Giorgia Meloni, a jobboldali ellenzéki Olasz Testvérek (FdI) párt elnöke a sajtón keresztül üzent pénteken szövetségesének, a kormánypárti Ligát vezető Matteo Salvininek, választást szorgalmazva tőle a Mario Draghi miniszterelnök vezette kormány támogatása és a jobbközép koalíció erősítése között.



Giorgia Meloni kijelentette: nem személyes, hanem politikai kérdésekre vár választ Matteo Salvinitől.

"Úgy gondolom, tisztázni kell, mit szeretne: a jobbközép térfelén maradni, kerül, amibe kerül, vagy a balközéppel való szövetséget választja, mivel (szerinte) nem éri meg a jobbközéppel tartani?"

- tette fel a kérdést az Olasz Testvérek elnöke a Radio24 hírrádiónak adott interjúban.

Meloni hangsúlyozta: "nem nekem kell tisztáznom magam, hanem másoknak". Megjegyezte, hogy ő nem kormányoz a Demokrata Párttal (PD) és az Öt Csillag Mozgalommal (M5S), és nem szavazza meg a PD választási reformját.

Az Olasz Testvérek, a Liga és a Hajrá, Olaszország! (FI) alkotta jobbközép koalíción belüli viták Sergio Mattarella régi-új államfő újraválasztása óta zajlanak. A három párt először nem tudott közös jelöltben megállapodni, majd a Liga és a FI megszavazta Mattarella második mandátumát, amit az FdI ellenzett. Mattarella újraválasztásával a Mario Draghi vezette kormány is a helyén maradt, melynek a Liga és az FI is a tagja, miközben az Olasz Testvérek ellenzékben folytatja a jövőre esedékes parlamenti választásokig. Közösségi bejegyzésében Meloni azt írta:

a baloldali egészségügyi miniszterrel és a szintén baloldali belügyminiszterrel kormányozni, a baloldali államfőt újraválasztani "nem erős pozíciót, hanem az ellenfelek előtti meghajlást jelenti. Én ez ellen a rendszer ellen harcolok. Én nem hajlok meg."

Giorgia Meloni az államfő újraválasztása után a jobbközép szövetség "újraalapításáról" beszélt. Matteo Salvini egy centrum felé hajló, az amerikai republikánus párt mintájára felépített új koalíciót vázolt. Elemzők úgy látják, az FdI elnöke és a Liga vezetője között megkezdődött a választási kampány, és verseny zajlik a jobboldali szavazókért. Szerepet követel magának a FI elnöke, Silvio Berlusconi is, aki nem akarja kiengedni kezéből a jobboldali-jobbközép szövetség irányítását.

Sajtóértesülések szerint a Berlusconi tulajdonában levő televíziócsatornákról kitiltották Giorgia Melonit, de ezt a Mediaset médiacsoport cáfolta.

Viták tárgyát képezi az új választási törvény is. A felmérésekben vezető, jobboldali Olasz Testvérek a neki kedvező többségi választási rendszert támogatja, a Liga és a FI viszont az arányos szavazási rendszert részesítené előnyben, amely felé a baloldali Demokrata Párt (PD) is hajlik.

Matteo Salvini csütörtökön megerősítette, hogy a Liga a kormányon marad. Azt követően karanténba vonult, mivel koronavírusteszten pozitívnak bizonyult.

Az elnökválasztás utáni felmérésekben a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek az első helyre ugrott, túllépve a húsz százalékot, de nem sok választja el a baloldali Demokrata Párttól. A Matteo Salvini vezette Liga a harmadik helyre került, húsz százalék alatti támogatottsággal. A Hajrá, Olaszország! nyolc százalék körül áll. A jobboldali erőknek szükségük van egymásra, mivel közösen képesek elérni a baloldal legyőzéséhez szükséges közel ötven százalékot. Az Öt Csillag Mozgalom tizenöt százalékos támogatottságot élvez.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató