2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Szórólapokkal járatná le a baloldal Orbánt és Kaczyńskit Brüsszelben

Az Európai Parlament (EP) valamennyi képviselője kapott a postaládájába egy Orbán Viktort és Jarosław Kaczyńskit rágalmazó szórólapot tegnap. Az EP baloldala által elkövetett és finanszírozott akcióról van szó: a röplap illiberális Pegasus-testvéreknek nevezi a pártelnököket, akik a szocialisták szerint nemcsak, hogy vétenek az európai értékek ellen, de az európaiak magánszféráját sem tartják tiszteletben. Ujhelyi István büszkén vállalta, hogy ő és lengyel kollégája akciózott.

Büszkén jelentem be, hogy Robert Biedron kollégám és én voltunk. A szórólapok terjesztésével a Pegasus-ügyre akartuk felhívni a figyelmet

– írta az európai parlamenti képviselőknek a szocialista politikus, sokadszorra populistának és autokratának nevezve a magyar és lengyel kormányokat. Ujhelyi szerint az európai parlamenti képviselők feladata, hogy kiálljanak az európai értékek mellett; meglátása szerint a kampányakciója ennek jegyében történt.

 

Nagyon is büszkék vagyunk rá

– húzta alá sokadszor is a levelében, amihez egyébként egy saját maga által készített, a Pegasus-ügyről szóló videót is linkelt, objektív tájékoztatásul. Az álhírekre épülő kampányfogás és a pártelnökök rágalmazása miatt a Fidesz és a lengyel Jog és Igazságosság európai parlamenti delegációja is levélben fordult Roberta Metsola EP-elnökhöz. A hazai, Gál Kinga delegációelnök és Deutsch Tamás delegációvezető által jegyzett levélben intézkedéseket kérnek az elnöktől az Európai Parlament méltósága és a demokratikus vitakultúra megőrzése érdekében. Mint azt írják, a baloldal eljárása messze túlmutat a mégoly éles hangvételű politikai véleménynyilvánítás és vita keretein, és nyilvánvalóan szembemegy az Európai Parlament írott és íratlan szabályaival.

Meggyőződésünk szerint semmilyen politikai nézetkülönbség nem igazolhatja a rágalmazás intézményesítését

– húzták alá, egyúttal példátlan módon hazug és durván személyeskedő kampányanyagnak nevezve a szórólapokat. Ryszard Legutko, a lengyel kormánypárt EP-delegációjának vezetője szintén megrökönyödésének adott hangot a történtek miatt. A lengyel levélben azt ajánlotta Roberta Metsola figyelmébe: botrányos, hogy az EP egyik frakciójának módjában áll hazugságok nyomtatását finanszírozni.

Azonnali intézkedést követelünk

– írja Legutko, aki szerint többek között kivizsgálásra szorul, hogy milyen forrásokkal és pontosan kik pénzelték az akciót. Emlékeztet rá, hogy a hatályos szabályok szerint munkájuk során az Európai Parlament valamennyi tagjának tisztelettel, méltósággal, előzékenyen kell eljárniuk, mindenféle előítélet és megkülönböztetés nélkül.

Forrás: MNO, PS

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató