2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Lovas-fáklyás felvonulással emlékezik Horthyra a Mi Hazánk, Karácsony szerint félelmet keltenek

Karácsony Gergely főpolgármester azt írta, a főváros nem kér a gyűlölködésből.

Horthy Miklós volt kormányzó halálának 65. évfordulójára szervezett eseményt a fővárosban a Mi Hazánk vasárnap, „Nemzeti Összefogás Seregszemléje” címmel.

A párt és szimpatizánsaik a Szent Gellért téren gyülekeztek, onnan a Parlament felé vették az irányt.

A megemlékezésen fáklyás felvonulás is lesz, a Szabadság-hídon pedig nemzeti színű „bengáli tűzzel” készülnek.

A „Nemzeti Összefogás Seregszemléje” néven meghirdetett rendezvényen részt vesz a párt mellett a Horthy Miklós Társaság, a Trianon Társaság, az 1956-os Vitézi Lovagrend Világszövetsége, a MIÉP, az FKgP, a BS, a Mi Hazánk Motorosai, a Magyar Önvédelmi Mozgalom, a HVIM, a Mi Hazánk Ifjai, az Identitesz és a Magyarok Világszövetsége is. 

A szervezetek a Gellért téren gyülekeztek, onnét pedig a Parlament felé vették az irányt. Beszélt már Novák Előd, de felszólal többek között T. László miniszterelnök-jelölt és Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke is. A fáklyákkal vonuló tömeget hagyományőrző lovasok vezetik.

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán osztotta meg véleményét az eseménnyel kapcsolatban. Azt írta, hogy Budapest nem kér a gyűlölködésből:

„Ma Horthy Miklós halálának közelgő évfordulója alkalmából szélsőjobboldali szervezetek és álellenzéki pártok felvonulással egybekötött erődemonstrációt szerveztek fővárosunkba, félelmet keltve ezzel a lakosság egy részében. (...) Elfogadhatatlannak tartom, hogy Horthy Miklós máig vitatott örökségét, politikai erők gyűlöletkeltésre használják, megzavarva ezzel Budapest békéjét. Köszönöm azok bátor kiállását, akik ma is felszólalnak a gyűlölködés ellen.”

 

Az esemény élő közvetítése:

 

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató