2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A V4-ek megosztására és hazánk megbüntetésére buzdít Soros embere a Politicón

Véleménycikket közölt a Politico európai kiadásának hasábjain Daniela Schwarzer, a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítvány európai és eurázsiai ügyekért felelős vezetője. Schwarzer cikkében amellett érvel, hogy az Európai Uniónak házon belül kellene elkezdenie a Kínával való megküzdést – de sajnos vannak olyan kormányok Európában, akik ezt nem szeretnék. 

Daniela Schwarzer úgy fogalmaz:

Van néhány kormány a blokkon belül, amely nem csak a jólét kulcsaként tekintenek a Hszi Csinping kínai elnökkel való közeli együttműködést, hanem egyenesen ideológiai elvtársként tekintenek rá

– ezen kormányok egyike természetesen a magyar kormány.

A szerző a kínai kommunista vezetés stílusának másolásával vádolja meg Orbán Viktort, aki szerinte számos dologban hasonlít Hszi elnökre, ha a politikai ellenfelek elnyomásáról és a nacionalista érzelmek korbácsolásáról van szó.

A Soros-féle alapítvány munkatársa kifejti, hogy Magyarországra az elmúlt időszakban rekordmennyiségű kínai befektetés áramlott, sőt, még a két ország közötti katonai együttműködés fokozására irányuló kínai szándékot is felidézi. Daniela Schwarzer szerint Magyarország együttműködése Kínával máris megbénítja az EU külpolitikáját.

Budapest azzal fenyegetőzött, hogy megvétózza a Hszincsiang tartományi ujgurok elleni emberijogsértéseket elkövető cégekkel és személyekkel szembeni szankciók kivetését, az ország külügyminisztere pedig »értelmetlennek« nevezte az ilyen szankciókat

– írja Schwarzer.

A szerző azzal érvel, hogy az EU-nak Kína szövetségeseivel kell foglalkoznia, ha meg akarja fékezni a távol-keleti nagyhatalom európai előretörését. Schwarzer szerint a visegrádi négyek közötti jelenlegi véleménykülönbségek jó alkalmat adhatnak erre – a Soros-szervezet képviselője tehát a V4-ek megosztására buzdít.

Az EU-nak továbbá egyértelművé kell tennie, hogy a jogállamisággal, emberi jogokkal és demokráciával való szórakozás drága mulatság

– fogalmaz Schwarzer, aki arra bátorítja az EU soros francia elnökségét és az új német kormányt, hogy határozottabban lépjenek fel hazánkkal szemben. Schwarzer azt hangsúlyozza, hogy az Európai Uniónak határozottabban kell fellépnie Magyarországgal és Lengyelországgal szemben. A két ország illiberalizmusba süllyedése a szerző szerint nem csak a határozottabb Kína-politikát akadályozza meg, hanem az EU hitelességét is aláássa a jogállamiság védelmezőjeként.

Forrás: Politico, PS 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató