2024. április 24. - György
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Megszületett a második magyar érem: Liu Shaoang bronzérmes, kizárták Liu Shaolin Sándort

A pekingi téli olimpia hétfői versenynapján megszületett a második magyar érem: Liu Shaoang bronzérmes.



A rövidpályás gyorskorcsolyában hétfőn rendezték a férfiak ezer méteres döntőjét. Liu Shaolin Sándor a negyeddöntőben kicsúszott, de a videózás igazolta, nem magától esett el, hanem a holland Knegt szabálytalansága után. Liu Shaoang ugyanabban az elődöntőben volt érdekelt, ahol a továbbjuttatott Liu Shaolin. Az Ádó becenevű Shaoang rutinosan az élre állt, Shaolin kívülről szépen zárkózott, és három kör után már vezettek. Ádót meglökték a hajrá előtt, de továbbjuttatták, Shaolin pedig magabiztosan hozta a futamot, ezért az egyes pályáról vághatott neki a döntőnek. Ebben a cikkben foglaltuk össze részletesen, mi történt.

A döntő

A vb-címvédő, egyes pályát kapó Shaolinra és az öccsére, Ádóra három kínai várt. A kettes pályán induló Vu-ta Csing ötszáz méteren a legnagyobb favorit, ezren nem. A kínai Ren-zsivej győztes csapat tagja volt szombaton, szerepet kapott a mix váltóban. Li-ven volt a finálé legfiatalabb résztvevője, a maga 21 évével. Arra lehetett számítani, hogy a három kínai összedolgozik, de arra is, hogy a két magyar, amennyire lehet, segíti egymást. Ádó négy éve azt a cél tűzte ki maga elé, hogy mindhárom távon döntőt futhasson. Ezer méteren az ötös pályáról kellett felvennie a küzdelmet.

Vu nem tudott eljönni a rajttól az első helyen, de a negyedik körben átvette a vezetést Ádótól. Nem sokkal később félbe kellett szakítani a futamot, mert egy törött penge veszélyt okozott. Liu Shaolin akkor az ötödik helyen tartózkodott.

Második nekifutás

A szereposztás ugyanaz: Shaolin az egyes, Ádó az ötösön pályán volt, köztük a három hazai versenyző. Most két kínai állt az élre, Ádó megbillent, kiszállt a versenyből három körrel a vége előtt, ahogy Vu is elengedte a futamot. Liu Shaolin viszont az élre állt – később kiderült, szabálytalanul előzött -, és már nem tudták megelőzni.

Ren az utolsó métereken mindent megpróbált, de pár centivel kikapott. Liu Shaolin beesett a célba.

Két perc videózás után kiderült, Liu Shaolin előzése nem megfelelő volt.

Összeértek, de nem tűnt szándékosnak.

Liu Shaoang végül élete első döntőjében bronzérmet nyert.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató