2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Szabó Tímeáék választási csalással riogatnak, még több szavazatszámlálót akarnak

Az ellenzéki pártok továbbra is arra kérik szimpatizánsaikat, hogy jelentkezzenek szavazatszámlálónak az országgyűlési képviselők április 3-i választására.

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke hétfőn a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatón elmondta, jelenleg is tart az ellenzéki szavazóköri delegáltak toborzása a 20K22 platform segítségével.

Közölte, már több mint 18 ezren regisztráltak szavazatszámlálónak, de ez nem elegendő, a cél ugyanis az, hogy minden magyarországi szavazókörben két ellenzéki szavazatszámláló dolgozzon.

Szerinte csak így lehet biztosítani teljes körűen a választások tisztaságát, ezért azt kérte az ellenzéki szimpatizánsoktól, jelentkezzenek a 20k.hu oldalon.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese, ellenzéki országgyűlési képviselőjelölt felidézte, hogy a napokban került nyilvánosságra az Unhack Democracy civil szervezet jelentése a 2018-as választásokról, miszerint komoly az esélye annak, hogy

a Fidesz a kétharmadot választási csalásnak köszönhette négy évvel ezelőtt.


Ez azért történhetett, mert nem volt minden szavazókörben ellenzéki delegált – tette hozzá.

Kijelentette: 2022-ben nem fogják hagyni, hogy a Fidesz megmásítsa a magyar emberek döntését, ezért az ellenzék a 20K civil szervezettel együtt gondoskodni fog arról, hogy minden választókörben legyen ellenzéki szavazatszámláló.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, ellenzéki országgyűlési képviselőjelölt emlékeztetett arra, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) a napokban komoly aggodalmát fejezte ki a 2022-es magyarországi választások miatt.

Hozzátette: az EBESZ úgy döntött, hogy „egészen példátlan módon” április 3-ra több mint kétszáz választási megfigyelőt küld Magyarországra, hogy ellenőrizze a választás tisztaságát.

Kitért az igazságügyi miniszter EBESZ-megfigyelőkkel kapcsolatos nyilatkozatára, amit úgy kommentált:

„Varga Judit egy picit fordítva ül a lovon. Az EBESZ nem azért jön ide, hogy beavatkozzon a magyarországi választásokba, hanem azért, hogy megakadályozza, hogy Varga Judit beavatkozzon a magyarországi választásokba”.


A Párbeszéd politikusa jelezte, a választások tisztaságért elsősorban a magyar állampolgárok felelősek, ezért az ellenzéki pártok gondoskodni fognak arról, hogy minden egyes szavazókörben legyen szavazatszámlálójuk.

Az áprilisi választáson és népszavazáson több mint 10 ezer szavazatszámláló bizottság működik majd.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató