2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Késes rablótámadás iskolások ellen Svédországban

Felfegyverzett férfiak raboltak ki iskolásokat a svédországi Västeras egyik középiskolájában hétfő délután – írja a Euronews. Az elkövetők késsel fenyegették a tanulókat, akiktől laptopokat loptak, majd az iskolából kirohanva egy autót is eltulajdonítottak a meneküléshez.

Az Aftonbladet lapnak nyilatkozó egyik szemtanú elmondta, két elkövetőt látott, akiket a megtámadott osztály tanára az iskola előtt próbált sikertelenül megállítani. A svéd rendőrség garázdaság és rablás gyanúja miatt nyomoz, de az ügyről nem árultak el részleteket. Västeras város Svédország bűnügyileg leginkább sújtott települései közé tartozik. 2015-ben az elutasított menedékkérelme miatt feldühödött Abraham Ukbagabir eritreai bevándorló egy itteni bútoráruházban két embert késelt meg.

Svédországban egyre inkább érzékelhető probléma a bűnözés: 2010 és 2020 között a Statista adatai szerint a bűnesetek száma folyamatosan növekszik, és jelenleg nagyjából másfél millió körül alakul évente. Ezek között a rablások száma stagnált (8800 eset évente), de a gyilkosságok száma emelkedett 2018 és 2020 között, 108-ról 124 esetre.

A magányos és ötletszerűen cselekvő elkövetők mellett a bűnbandák szerepe is egyre komolyabb probléma. A svéd Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács a Reuters által idézett 2021. májusi jelentése szerint tízből nyolc lövöldözés „bűnügyileg fertőzött környezetben”, azaz például leszakadó, kimondottan szegény, elsősorban bevándorlók lakta városrészekben tör ki, és ezek mögött is legtöbb esetben bűnbandák szembenállása húzódik meg. Anders Thornberg, a svéd rendőrség országos főkapitánya úgy nyilatkozott a Financial Timesnak: fenyegetést jelenthet a svéd demokráciára, amennyiben „bizonyos csoportok” továbbra is „kívül maradnak a társadalmon”.

 

(Magyar Nemzet)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató