2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Először volt magyar snowboardos félcsőben olimpián, Kozuback Kamilla a 19. lett

A téli olimpia első napján Kozuback Kamilla már azzal történelmet írt, hogy a snowboard slopestyle selejtezőjében elindult – ezzel ő lett az első magyar hódeszkás olimpikon – , és most egy újabb számban, félcsőben debütált.

A 17 éves kanadai-magyar Kozuback eredetileg félcsőben jutott ki Pekingben, de végül, az amúgy általa jobban kedvelt slopestyle-ban is szerepelhetett beugróként egy visszalépés miatt. A selejtezőben a 28. lett aztán.

Amint édesapja, Jeremy Kozuback az MTI-nek mondta, hogy Kamillának most több lehetősége volt edzeni, emiatt nyugodtabban várja a rajtot, mint szombaton, amikor összesen három órát tudott tréningezni a borzasztóan nehéz pályán. Ráadásul félcsőben régebb óta is versenyez, igaz, a koronavírus-helyzet miatt olykor hónapok estek ki az elmúlt két szezonban.

„Kamilla napról napra optimálisabb állapotban van, és jót tett neki, hogy tapasztalatot szerzett szombaton, így nagyon várja a szerdai félcsőt” – mondta.

A félcsőben 22 deszkás mutathatta be trükkjeit két sorozatban a döntőt érő legjobb 12 helyért. A trükköket hat zsűritag értékeli, jobb pontot ér, ha valaki nagy amplitúdóval ugrik, azaz magasra kerül a félcső oldalfalánál, változatos és nehéz trükköket vonultat fel, és kihasználja a félcső teljes hosszát, ami most 220 méter volt.

Kozuback a 15-ös rajtszámmal indult, és első körében 35,50 pontot kapott, két nagyobb trükköt tudott beadni, oda és vissza 540 fokos fordulatot, mielőtt elveszítette a sebességét. A legmagasabb ugrása 3,4 méteres volt. Miután mindenki bemutatta elsőkörös trükkjét, a magyar versenyző a 16. helyen állt ezzel.

A második körben dinamikusabb volt Kozuback, négy ugrásig jutott, de az utolsónál hibázott a leérkezésnél, leült a hóra, így csak 15,00 pontra értékelték a menetét. A 15. helyét nem tudta megőrizni, a második körben még négyen besoroltak elé, végül a 19. helyen fejezte be a versenyt. Hogy az olimpia véget ért-e számára, az még kérdéses, mert visszalépések esetén a big air versenyszámban is elindulhat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató