2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Eltorlaszolták az új-zélandi parlament körüli utcákat a korlátozások ellen tüntetők

Több száz teherautó és lakóautó torlaszolta el az új-zélandi parlament körüli utcákat kedden Wellingtonban, így tiltakozva az oltási kötelezettség és a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen – írja a Reuters.

A kanadai mintát követő új-zélandi Freedom Convoy-tüntetők az ország minden részérő érkeztek a fővárosba, ahol a parlament épülete előtt gyűltek össze. A tüntetők nagyrészt maszk nélkül, „szabadságot” követelő transzparensekkel tiltakoznak a járványügyi korlátozások ellen. Megfogadták, hogy addig táboroznak a parlament előtt, amíg a kormány fel nem oldja a korlátozásokat.

Jacinda Ardern új-zélnadi miniszterelnök újságíróknak azt nyilatkozta, hogy a tiltakozók nem képviselik a többség véleményét. „Azt hiszem, helytelen lenne bármilyen módon a többség képviseleteként jellemezni azt, amit kint láttunk” – mondta Ardern egy sajtótájékoztatón.

Az év első parlamenti beszédében a miniszterelnök azt mondta, hogy szerinte a koronavírus-járvány nem ér véget az omikron variánssal, és Új-Zélandnak idén a vírus több variánsára is fel kell készülnie.

Ardern kormánya az elmúlt két évben szigorú járványügyi korlátozásokat vezetett be Új-Zélandon, ennek is köszönhetően viszonylag alacsony maradt a fertőzések és a halálesetek száma az országban. Az ötmillió lakosú Új-Zélandon eddig mintegy 18 ezer megerősített fertőzést, valamint 53 koronavírus-fertőzéssel összefüggő halálesetet regisztráltak.

Ugyanakkor a korlátozások sokakat feldühítettek, például a külföldön élő új-zélandiak tízezreit, akik a határok lezárása miatt nem tudtak hazautazni. A korlátozások és intézkedések a turizmusból élő vállalkozásokat is érzékenyen érintették Új-Zélandon.

Az új-zélandi kormány múlt héten közölte, hogy októberig biztosan nem oldják fel teljesen a határzárat. Ehelyett csak szakaszosan nyitják újra a határokat a világ többi része előtt. Ardern egy ötpontos, fokozatos nyitási tervet vázolt fel. A nyitási terv keretében február 27-től térhetnek haza az Ausztráliában rekedt új-zélandi állampolgárok, akiknek hotel helyett otthonukban kell letölteniük a kötelező karantént. Majd két héttel később a külföldön tartózkodó többi új-zélandi állampolgár is visszatérhet az országba.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató