2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Ebolához hasonló vírust találtak a britek afrikai migránsoknál

Afrikai migránsok hurcoltak be Nagy-Britanniába egy, az ebolához hasonló vírust. A vírusos megbetegedés neve, Lassa-láz. Eddig két fertőzött migránst diagnosztizáltak a betegséggel, egy másikat pedig megfigyelés alatt tartanak. A betegség elsődleges tünetei a láz, az általános gyengeség, a fejfájás és a hányás. A megbetegedés belső vérzéssel is járhat, amely gyakran érint a szájat, a fület, az emésztőrendszert és a hüvelyt. A Lassa-láz halálos kimenetelű lehet.

Két Lassa-lázban szenvedő vírusfertőzött beteget találtak Londonban, jelentették be szerdán a londoni egészségügyi hatóságok. A betegek Nyugat-Afrikából érkeztek haza a szigetországba - írja az RT. A két Lassa-lázas pácienst egy London keleti részén élő családban fedezték fel a hatóságok, egy harmadik személyt pedig a fertőzés gyanúja miatt tartanak megfigyelés alatt.

A betegség elsődleges tünetei a láz, az általános gyengeség, a fejfájás és a hányás. A megbetegedés belső vérzéssel is járhat, amely gyakran érint a szájat, a fület, az emésztőrendszert és a hüvelyt.

A LASSA-LÁZ TÜNETEI UGYAN HASONLÓAK AZ EBOLÁHOZ ÉS SZINTÉN HALÁLOS KIMENETELŰ LEHET,

azonban a halálozási arány a Lassa-láz esetében jóval alacsonyabb. A betegségből felgyógyuló páciensek egynegyedénél süketséget diagnosztizálnak, azonban az esetek felében a hallásvesztés csak átmeneti.

A LÁZAT OKOZÓ VÍRUS ÁLTALÁBAN OLYAN ÉLELMISZEREKKEL VAGY KÖZÖSEN HASZNÁLT ESZKÖZÖKKEL TERJED, AMELYEK FERTŐZÖTT PATKÁNYOK VIZELETÉVEL VAGY SZÉKLETÉVEL ÉRINTKEZTEK, ILLETVE A MEGFERTŐZŐDÖTT EMBEREK TESTNEDVEI IS MEGBETEGÍTHETIK A KÖRNYEZETÜKBEN ÉLŐKET.

Nagy-Britannia fertőző betegségekkel foglalkozó egészségügyi intézménye vette gondozásába a fertőzötteket, a páciensek közül az egyik már meg is gyógyult a brit hatóság közleménye szerint. A vírussal kapcsolatban a szakemberek nyugalomra intették a lakosságot, mert a vírus felbukkanása a szigetországban igen ritka, annak ellenére, hogy a nyugat-afrikai országokban százezrével regisztrálnak eseteket minden évben.

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató