2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Lukasenka megfenyegette Ukrajnát, hogy elzárja a gázcsapot

Az ua.news híre szerint Olekszandr Lukasenka fehérorosz elnök azzal fenyegette meg Kijevet, hogy kész elzárni az Ukrajnába irányuló üzemanyagcsapokat és az elektromos energiaszállítást is leállítani, ha kiéleződne az ukrán-orosz viszony.


 
A fenyegetésre Volodimir Zelenszkij azt válaszolta, hogy Ukrajna válaszlépésként kereskedelmi szankciókat vezet be Fehéroroszország ellenében. Az ukrán elnök keddi sajtótájékoztatóján közölte, hogy a két ország közötti kereskedelem éves volumene mintegy 6 milliárd dollár, amiből 4,5 milliárd az Ukrajnába irányuló export. A kereskedelmi zárlat esetén Fehéroroszország jár rosszabbul elveszítve ezt az összeget.

A portál emlékeztet rá, hogy az ukrán üzemanyag piac felét az importból látják el.

A BEHOZATAL 80 SZÁZALÉKA FEHÉROROSZORSZÁGBÓL SZÁRMAZIK. AZ UKRÁN PIACRA KERÜLŐ GÁZOLAJ 42 SZÁZALÉKA IS A SZOMSZÉDOS ORSZÁG TERMÉKE. TEHÁT NAGY BAJOK LENNÉNEK UKRAJNÁBAN, HA A KUTAKRÓL ELTŰNNE A FEHÉROROSZ BENZIN ÉS GÁZOLAJ.

Hasonló a helyzet az elektromos energiával, amelynek a szomszédtól történő vásárlását múlt évben újították fel Kijevben. Csak február első hetében 119,4 millió kW/óra mennyiséget kapott az ukrán energiahálózat.

Az ukrán vezetés azt tervezi, hogy február végén kísérleti jelleggel teljesen lekapcsolódik az orosz és fehérorosz elektromos rendszerről. Ezzel a saját autonóm rendszer működését kívánják tesztelni a 2023-ban esedékes EU-s hálózatra történő átkapcsolódás előtt.

Forrás: Karpathir.com/Ua.news

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató