2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Az apa férfi, az anya nő, a gyerekeinket pedig hagyják békén

Ma 15 órakor a Várkert Bazárban tartja 23. évértékelő beszédét Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő beszédét portálunk élőben közvetíti.

Az idei beszédben minden bizonnyal hangsúlyos elem lesz a családpolitika és a kedvezmények bővítésének tervei, a 13. havi nyugdíj visszavezetése, a gazdaság jó teljesítménye és járvány utáni sikeres újraindítása, továbbá a fiatal generációk megsegítése, például az szja-mentesség bevezetésével. Tavaly a koronavírus-járvány miatt nem volt lehetőség a rendezvény megtartására, ezért a kormányfő a parlamentben a tavaszi ülésszak megnyitójaként mondta el politikai helyzetértékelő beszédét a 2020-as esztendőről.

 


Szöveges percről -percre közvetítés


 

 

Elsők voltunk járványkezelésben

A járványügyi intézkedésekkel folytatja beszédét Orbán. Elsők között szereztük be a lélegeztetőgépeket, állítottuk fel az operatív törzset és adtuk be az oltást.

Közben a kórházakat is átalakították: megemelték az orvosok, ápolók bérét.

Vakcina

Év végén elindul az 55 milliárdba kerülő debreceni vakcinagyár.
 
55 milliárd forint lesz a debreceni vakcinagyár, ami már év végén munkába áll, mondta Orbán.

Brüsszel az infláció egyik fekvőrendőre

Orbán szerint van még egy bökkenő, egy fekvőrendőr az inflációnál: Brüsszel. Az ugyanis kiszolgáltatták Európát pénzügyi spekulánsoknak, ez súlyos hiba, mert az energiaárak felelnek ötven százalékban az inflációért. Orbán szerint szerencse, hogy van egy Szijjártó Pétere az országnak, aki az oroszokkal megegyezett egy újabb gázadagról.

„Ideje, hogy valaki kimondja: Brüsszel terve megbukott”, azzal, hogy emelik a rezsiárakat, mondta Orbán.

Árstop

További három hónappal meghosszabbítják az árstoppokat
 
A rendkívüli helyzet rendkívüli döntéseket követelt. Nem néztük tétlenül az áremelkedést – mondta Orbán. Bevezették a négy stop rendszerét: rezsistop, üzemanyagár stop, kamattop és élelmiszerár stop. Harminc éve nem volt ilyen – jegyezte meg Orbán, majd bejelentette, hogy további három hónapra meghosszabbítják az árstoppokat.

Ha a baloldal kormányoz, nincs pénz

Lesz-e pénz? – tette fel a kérdést Orbán. Ezt egy Margaret Thatcher-idézettel válaszolta meg, miszerint a „vaslady azt mondta, a szocialistákkal az a baj, hogy mindig kifogynak mások pénzéből”. Orbán szerint „ha a baloldal kormányoz, nincs pénz”. De ha ők vannak kormányon, akkor van pénz, és ha újra megválasztják őket, vidékfejlesztésre háromszor többet fognak költeni ezután, mint eddig, mondta Orbán.

Ha nem vagyunk elég erősek, nem lehetünk biztonságban

„A háború, ha hideg, ha forró, a kelet-nyugat feszültség és konfliktusok eddig csak bajt, szenvedést és súlyos veszteségeket hoztak Közép-Európának és Magyarországnak. Ezért vállalkoztam békemisszióra Moszkvában” – fogalmazott Orbán.

A miniszterelnök szerint Ukrajna függetlensége magyar érdek, de ugyanilyen fontos, hogy Európa hadereje legalább akkora legyen, mint az oroszoké.

Orbán támogatja az európai haderő fejlesztését.

Magyarországon már elkezdték a haderőt fejleszteni, de még nem sikerült áttörést elérni Orbán szerint. Szükségünk van saját haderőre, mert egyik szövetséges se fogja értünk vásárra vinni a bőrét Magyarország helyett – tette hozzá. „Ha nem vagyunk elég erősek, nem lehetünk biztonságban.”

Orosz - Ukrán

Magyarország érdekei világosak az orosz-ukrán konfliktusban: el kell kerülni a háborút, mondta Orbán, aki szerint egy háború miatt millió migráns érkezne Ukrajna területéről, „alighanem a visszatérés reménye nélkül”. De egy lehetséges háború esetére is van forgatókönyve Magyarországnak a miniszterelnök szerint.


Orbán a balkáni országok uniós csatlakozását javasolja

„Súlyos kérdések jönnek szembe. Lesz-e háború, lesz-e pénz, lesz-e újabb járvány, lesz-e újabb migrációs hullám? Most mindenki erről beszél” – borús jövőképet fest Orbán.

Magyarországot instabil államok veszik körül, a Balkánban ott vannak a nagyhatalmak is. A balkán megbékítésének gyors megoldást nyújtana Orbán: szerinte fel kell venni a balkáni országokat az unióba, ki kell egyezni a szerbekkel, és balkáni Marshall-csomagra van szükség.

Magyarország érdeke a térség beemelése az uniós országok közé, így szóba sem jöhet Orbán szerint bármi nagyhatalmi arrogancia, szankció A Balkán komplikált, de a mindenkinek elfogadható békés megoldás lenne mindenki érdeke – tette hozzá.

Április 3-án benyújthatja mindenki Gyurcsánynak és Bajnainak a számlát

Orbán arra kérte a hallgatóit, emlékezzenek arra is, Gyurcsány és Bajnai hátrafelé mentek, mert például elvették a 13. havi nyugdíjat, lecsökkentették a gyest, fizetéssé tették az egészségügyet, de „jön még a kutyára dér, április 3-án önök nyújthatják be nekik a számlát”. De summa summarum, Magyarország előre megy, mondta Orbán.

Az év végére 77 százalék alá szorítjuk az államadósságot

2021-ben hét százalékkal növekedett a gazdaság, kockáztattunk – mondta Orbán Viktor. Az államadósságot sikerült 80 százalék alatt tartani, az év végére 77 százalék alá szorítják vissza. Ausztria államadóssága megelőzte Magyarországot.

A minimálbér 20 százalékkal nő, a munkát terhelő adók meg 4 százalékkal csökkentek – sorolta a gazdasági intézkedéseket a miniszterelnök.

A baloldal semmit nem szavazott meg – tette hozzá, majd felsorolta, hogy az ellenzéki képviselők milyen adócsökkentéseket, járványügyi intézkedéseket nem szavaztak meg a parlamentben. „Remélem, hogy a választáson meg a választók nem szavazzák őket meg.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató