2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Az apa férfi, az anya nő, a gyerekeinket pedig hagyják békén

Ma 15 órakor a Várkert Bazárban tartja 23. évértékelő beszédét Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő beszédét portálunk élőben közvetíti.

Az idei beszédben minden bizonnyal hangsúlyos elem lesz a családpolitika és a kedvezmények bővítésének tervei, a 13. havi nyugdíj visszavezetése, a gazdaság jó teljesítménye és járvány utáni sikeres újraindítása, továbbá a fiatal generációk megsegítése, például az szja-mentesség bevezetésével. Tavaly a koronavírus-járvány miatt nem volt lehetőség a rendezvény megtartására, ezért a kormányfő a parlamentben a tavaszi ülésszak megnyitójaként mondta el politikai helyzetértékelő beszédét a 2020-as esztendőről.

 


Szöveges percről -percre közvetítés


 

 

A 13. havi nyugdíjról: Török gyerek megvágta, magyar gyerek gyógyítja

Orbán szerint a 13. havi nyugdíj jóvátétel, mert azt a Gyurcsány-korszak elvette, mert mint mondta, „török gyerek megvágta, magyar gyerek gyógyítja”.

Ezután arról beszélt, a gazdaság újraindításához nem a brüsszeli rendszereket, hanem a Matolcsy-féle terveket használták, és kanyarban előztek.

 

Magyar tulajdonok

Mára többségbe került a magyar tulajdon a bankszektorban, a médiában és az energiaszektorban.
 
2010-ben úgy döntöttünk, hogy a kulcs ágazatokat magyarosítjuk, a külföldi tulajdonrész-arányokat ötven százalék alá szorítjuk a bankszektorban, a médiában és az energiaszektorban – mondta Orbán.

„Mára mindenhol többségbe került a magyar tulajdon”

- jelentette ki.

A járvány alatt is felturbózták a magyar vállalkozások külföldi terjeszkedését, befektetéseit. A MOL és az OTP terjeszkedését külön is megemlítette a miniszterelnök, de több más példát is hozott.

Tavaly 119 milliárd euróra nőtt az ország exportteljesítménye

Orbán szerint Magyarország exportra épülő gazdaságot épített fel, tavaly pedig 119 milliárd euróra nőtt az exportteljesítménye az országnak, ezt a jó teljesítményt pedig „ízlelgessük”.

Április 3-án és a Jóisten előtt is minden eldől majd

Orbán szerint nem kell ódzkodni az erős szavaktól: halálos világjárványt használni egy kampányhoz bűnös dolog, de minden eldől majd április 3-án és „a Jóisten előtt”.

A magyar kormány állta a sarat a járvány alatt

Egy ilyen semmiből lecsapó világjárvány strasszteszt, nyomásteszt Orbán szerint. A magyar kormány derekasan állta a sarat, ellenőrzés alatt tartotta a helyzetet.

A magyar egészségügy kiemelkedően teljesített, az államigazgatás, a rendőrök, katonák gyorsan, fegyelmezetten dolgoztak – fogalmazott Orbán. Az ország cselekvőképessége egy pillanatig nem forgott veszélyben. „Az emberek többsége szerint Magyarország jól védekezett.”

Európában bezzeg nem ez volt a helyzet, Orbán szerint az emberek bizalma elpárolgott a kormányok mellől, és karhatalommal kellett a tünetéseket leverni. Az ellenzékhez is volt egy-két keresetlen szava a miniszterelnöknek, az ellenzéki pártok Orbán szerint álhírekkel, kamu videókkal nehezítették a járvány elleni védekezést. „Magyarországra a vírus mellett az ellenzék is rátámadt” – fogalmazott a miniszterelnök.

Az elmúlt évek munkája, kihívásai gombócból is sok lenne

Mi az előre, és mi a hátra? – tette fel a kérdést Orbán, majd azt mondta, erről fog ma beszélni.

Ezután arról beszélt, hidegháború szele fújta a tarkónkat, közben pedig a koronavírussal kellett megküzdeni, ez együtt pedig gombócból is sok, nemhogy munkából. Ezután köszönetet mondott a védekezésben részt vevő embereknek, és Áder Jánosnak is a Regőczi Alapítvány létrehozásáért.

Márki-Zay gombaszakértő

Horn Gyula forog a sírjában Orbán szerint, csak Gyurcsány és Bajnai hozta Magyarország nyakára ezt a showműsort: a gombaszakértőt – mondta Márki-Zay Péterről a miniszterelnök. Az ország legkorruptabb miniszterelnökei csak helyet csinálnak maguknak szerinte, hogy hatalomra kerüljenek.

Orbán Viktor: Kínos, nem kicsit, nagyon.

Orbán arra jutott, hogy ennyi zagyvaságot, mint a baloldal, csak akkor hord össze az ember, ha begombázott. De akár politikai stratégia is lehet ez a miniszterelnök szerint: lenézni a nőket, fenyegetni a nyugdíjasokat és a fogyatékossággal élőket. „Ha ez stratégia, akkor viszont világszabadalom”, mondta. Orbán szerint viszont az egész kínos, „nem kicsit, nagyon”.

Orbán: A baloldal szerint gombák vagyunk

Régen láttuk egymást és jó érzés végre újra együtt lenni – kezdte évértékelő beszédét Orbán Viktor. Tavaly a járvány miatt nem tudtunk találkozni, de most komolyan kell beszélni, mert ötven nap van a választásig. Arról kell szerinte beszélni, hogy kik vagyunk mi, és mit akarunk csinálni. Mi, akik összejöttünk, különböző emberek vagyunk, de egy dolog közös bennünk: magyarok vagyunk, akik közös szenvedélye Magyarország – folytatta a miniszterelnök.

A baloldalról megtudhattuk – fogalmazott Orbán -, hogy gombák vagyunk, és vidéiként keresztrejtvényt sem tudunk megfejteni, reggel tízkor pedig már részegek vagyunk.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató