2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Ausztráliában ultimátumot kaptak az oltásellenes tüntetők, kezdődhet a tömegoszlatás

Az ausztrál rendőrség vasárnap estig adott haladékot a koronavírus elleni oltási kötelezettség ellen a fővárosban tüntetőknek, hogy elhagyják a helyszínt.

A rendőrség részéről nem közölték, milyen intézkedéseket tesznek, ha a tüntetők nem tesznek eleget a felszólításnak. Canberrában a hét végén több ezer ember gyűlt össze. A demonstrációk miatt le kellett mondani egy népszerű jótékonysági könyvvásárt, utakat torlaszoltak el, és leállt a forgalom.

Helyszíni beszámolók szerint egy csaknem 100 emberből álló csoport a parlament épülete elé vonult. 

Egyelőre senkit nem tartóztattak le, jóllehet szombaton három tiltakozót őrizetbe vettek. Mindeközben Új-Zélandról is tüntetéseket jelentettek, a megmozdulások immár hatodik egymást követő napja folynak.

Szombaton több százan gyűltek össze a wellingtoni parlament közelében, a kanadai kamionosok példáján felbuzdulva a tüntetők teherautóikkal, furgonjaikkal és motorkerékpárjaikkal elfoglaltak és elzártak több utcát.    

Sajtóforrások mindazonáltal rámutatnak arra, hogy a két országban a demonstrációkon résztvevők száma viszonylag alacsony, az oltási kampányt a többség támogatja, és magas az átoltottság is. Az elmúlt 24 órában Ausztráliából 22 750, Új-Zélandról pedig 810 új fertőzést jelentettek, az utóbbi esetében a szám csaknem duplája az előző nap igazoltakénak.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató