2024. május 09. - Gergely
EUR : 389.63
USD : 362.62
Időjárás ikon21°13°

Az ukrán elnök bizonyítékokat követel a Nyugattól az állítólagos orosz invázióról

Oroszország szerint a Nyugat "gúnyt űz" az ukránokból.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította szövetségeseit, hogy osszák meg az állítólagos orosz invázióról szóló bizonyítékaikat. Erre reagálva Oroszország azzal vádolta a Nyugatot, hogy “gúnyt űz” az ukránokból és a józan észből.

Zelenszkij megjegyzései akkor hangzottak el, amikor az ukrajnai válság egyre mélyül, és a NATO-erők fokozzák kelet-európai jelenlétüket. Az erősítést azzal magyarázzák, hogy így próbálják megakadályozni Oroszország támadását, annak ellenére, hogy Moszkva számos alkalommal tagadta, hogy ilyen szándéka lenne.

Pénteken több nyugati hírügynökség meg nem nevezett amerikai tisztviselőkre hivatkozva közölte, hogy az orosz támadás február 16-án várható.

Egy szombati sajtótájékoztatón Zelenszkij elmondta, hogy az ukrán fél megértette, “hogy ezek a kockázatok léteznek”, de hangsúlyozta, hogy “túl sok információ” jelent meg a médiában “egy mély, teljes körű háborúról az Oroszországi Föderáció részéről”.

“Ha önnek vagy bárki másnak további információi vannak a [február] 16-án kezdődő 100%-os orosz invázióról Ukrajnában, kérem, adja át nekünk ezeket az információkat. Mindennap dolgozunk, naponta kapunk információkat a hírszerzésünktől. Hálásak lennénk más országok hírszerző szerveitől kapott információkért is”

– mondta Zelenszkij.

Hozzátette, hogy Ukrajnának fel kell készülnie minden “meglepetésre”, és magára, kormányzati szerveire és a hírszerzésre kell támaszkodnia, amelyek szerinte ugyanolyan jól működnek, mint más országokban.

“Nem félünk senkitől, nincs pánik, minden ellenőrzés alatt van”

– tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a diplomácia az egyetlen út a de-eszkalációhoz.

Zelenszkij kijelentéseire Moszkvában is reagáltak.

A külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova a nyilvánosságot kérdezte: “Láttak már valaha ehhez hasonlót?”

Hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok “két hónapja naponta kijelenti”, hogy Oroszország meg akarja támadni Ukrajnát, Zaharova kitért arra, hogy az ukrán elnök és a hatalmi koalíció képviselői mindvégig azt mondták, hogy nem rendelkeznek ilyen információkkal, miközben “most ők is arra kérik azokat, akiket érdekel, hogy osszák meg az adatokat”.

Zaharova hozzátette, hogy látszólag senkinek sincs ilyen bizonyítéka, néhány médiumon és meg nem nevezett amerikai forráson kívül.

“Két hónapja gúnyolódnak a józan ésszel és az ukrán néppel, miközben újabb globális provokatív kampányt hajtanak végre”

– jegyezte meg a szóvivő.

Közben több ország megkezdte diplomáciai személyzetének evakuálását kijevi nagykövetségeiről.

Forrás: Oroszhirek

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató