2024. június 13. - Anett, Antal
EUR : 394.89
USD : 367.51
Időjárás ikon20°14°

Magyarországon a legolcsóbb az áram az EU-ban

A gáz Amszterdamban, az áram Berlinben a legdrágább. Az összehasonlítás a 27 uniós tagállam fővárosára, valamint Belgrádra és Londonra terjed ki.


 
Magyarországon januárban is alacsonyak maradtak a rezsiárak, Európa számos országa viszont jelentős drágulással kezdte az évet – tájékoztatta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI-t.

A végfelhasználói árak nemzetközi összehasonlítása szerint a vizsgált európai fővárosok közül Budapesten kell a legkevesebbet fizetni a földgázért, az áram pedig Belgrád után itt a legolcsóbb. Az uniós átlaghoz képest Magyarországon a villamos energia ára hatvan százalékkal alacsonyabb, a gáz pedig a negyedébe se kerül.

A januári adatok alapján kiugró arányú, 133 százalékos áremelkedést mutatnak a német főváros földgázárai. Bukarestben 45 százalékos, Bécsben negyvenszázalékos volt az év eleji drágulás. Az áramért decemberhez képest Bukarestben 46 százalékkal, Berlinben 38 százalékkal kellett többet fizetni – tették hozzá.

A gáz Amszterdamban, az áram Berlinben a legdrágább

A MEKH összehasonlító táblázatai szerint a gázár rangsorát Amszterdam vezeti kilowattóránként több mint 24,24 eurócenttel. Budapest 2,79 eurocenttel lett a legolcsóbb. A villamos energia Berlinben a legdrágább, kilowattóránként több mint 50 eurócent, míg a magyar fővárosban 10,32 eurócent.

A közlemény szerint a vizsgált országok szolgáltatóinak és szabályozó hatóságainak adatait a finn VaasaETT gyűjtötte össze. Az összehasonlítás a 27 uniós tagállam fővárosára, valamint Belgrádra és Londonra terjed ki.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató