2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Ötven afrikai migráns foglalt el egy hotelt Brüsszelben

A kiérkező rendőrök megállapították, hogy az épületet már több mint 24 órája birtokba vették, ezért a rendfenntartói beavatkozás jogilag már nem volt lehetséges.

Egy csoport dokumentumok nélküli migráns elfoglalt egy használaton kívüli hotelt Brüsszelben – írta hétfőn a The Brussels Times belgiumi hírportál. A Brüsszel északkeleti részén, Saint-Josse városrészben található szállodában a vasárnap este kiérkező rendőrök mintegy 50, főként afrikai országokból érkező illegális migráns találtak. Megállapították azonban, hogy

az épületet már több mint 24 órája birtokba vették, ezért a rendfenntartói beavatkozás jogilag már nem volt lehetséges.

A tulajdonos tehet jogi lépéseket

A szabályok szerint így az épület tulajdonosát tájékoztatják a „lefoglalásról”, és ő tehet jogi lépéseket. A hírportál szerint az épületfoglalók csoportja illegális migránsokból szerveződött, akik magukat „Brüsszel iratok nélküli önkénteseinek” nevezik. A helyi sajtónak úgy nyilatkoztak,

remélik, hogy sikerül ideiglenes elfoglalási megállapodást kötniük a tulajdonossal, hogy ne kelljen tovább hajlék nélkül maradniuk.

A csoport szerint a szálloda több mint egy éve üresen áll, és nem nyújtottak be kérelmet felújításának engedélyeztetésére. Az épületfoglalók azt is elmondták, hogy kapcsolatba léptek a helyi önkormányzattal.   

„Évek óta Brüsszelben tartózkodunk, iratok nélkül. A rendőrség elnyom minket, vagy az utcán élünk, vagy túlzsúfolt menedékhelyeken, illetve költséges, de hitvány minőségű lakásokban kapunk szállást” – nyilatkozott a csoport szóvivője. Hozzátette: a belga hatóságok nem akarnak nekik legális státuszt, munkavállalási engedélyt adni. Annak ellenére, hogy a kormány többletforrásokat biztosít a menedékkérők elhelyezésére, Brüsszelben már hónapok óta nincs hely a befogadóközpontok előtt sorakozó migránsok mindegyikének.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató