2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Történelmi siker: 7 százalék felett nőtt a magyar GDP 2021-ben

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2021-ben 7,1 százalékkal növekedett az előző évihez viszonyítva, 2019-hez mérten 2,1 százalékkal nőtt – közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A pénzügyminiszter közösségi oldalán is kommentálta a rekordszintű gazdasági növekedést, amely az elmúlt harminc év legnagyobb növekedése:

A múlt év negyedik negyedévében a nyers adatok szerint 7,2, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 7,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest 2,1 százalékkal emelkedett a gazdaság teljesítménye a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint. A növekedéshez leginkább a piaci szolgáltatások járultak hozzá.

2019. negyedik negyedévéhez mérve 4,0 százalékkal nőtt GDP a nyers adatok alapján.

A 2020-as évben a nyers adat szerint 4,7 százalékos, a naptárhatástól illetve egyéb egyszeri és rendkívüli tényezőktől megszűrt és az uniós összevetésben is használt adatok szerint 4,9 százalékkal csökkent a GDP.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaság tavaly 7,1 százalékkal nőtt,

ezzel a magyar gazdaságtörténet legnagyobb éves növekedése lett a 2021-es.

A tárcavezető a reggel megjelent statisztikát kommentálva kiemelte: az adatok két dolgot mindenképpen mutatnak, egyrészt bebizonyosodott, hogy eredményes az adócsökkentésre, a családok és a vállalkozások támogatására, valamint a beruházásokra épülő gazdaságpolitika. Ezek gyors visszaépülést tesznek lehetővé egy válság után is – mondta.

Rámutatott: uniós összevetésben kiemelkedő teljesítményt tett a magyar gazdaság 2021-ben. Idén a tárca szerint 5,9 százalék lehet a növekedés – jelezte.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató