2024. április 17. - Rudolf
EUR : 394.88
USD : 371.93
Időjárás ikon12°

Djokovics: Nem oltatom be magam. Ha ez az ára, kihagyom a Roland Garrost és Wimbledont

Novak Djokovic világelső szerb teniszező a BBC-nek megtörte a csendet, miután januárban nem indulhatott el az Australian Openen.


 
A történet háttere, hogy Novak Djokovicot – a melbourne-i torna kilencszeres bajnokát – az év elején nem engedték be Ausztráliába, és egy kiutasítottak számára fenntartott hotelben szállásolták el. Előzőleg az Australian Open szervezői akut egészségi problémájára hivatkozva különengedélyt adtak neki az induláshoz annak ellenére, hogy nincs beoltva a koronavírus ellen, noha ezt amúgy kötelezővé tették minden résztvevő számára. A vízumát később egy bírósági döntés nyomán visszakapta, többször edzett a verseny helyszínén, és ellenfelet is kapott a sorsoláson, ám ezután ismét érvénytelenítették a belépési engedélyét, végül elutasították a fellebbezését, és címvédőként haza kellett utaznia.

Ezt követően rengeteg kérdés vetődött fel a folytatás kapcsán, mivel egyelőre nem lehet tudni, hogy a soron következő Grand Slameken az oltottságtól teszik-e függőve az indulást – Djokovic most először nyilatkozott, s a BBC-nek elmondta, hogy ha ezen múlik, akkor ki fogja hagyni a Roland Garrost és a wimbledoni tenisztornát is.

„Igen, ez az az ár, amit hajlandó vagyok megfizetni – reagált rögtön a szerb klasszis a felvetésre, miszerint ha kötelezni akarnák az oltásra, kihagyná-e a fontos tornákat. – Tisztázzuk: sosem voltam oltásellenes, de mindig is támogattam a szabadságot, azt, hogy én dönthessem el, hogy mit viszek be a szervezetembe. Az oka ennek az, hogy a testemre vonatkozó döntéshozatal, ennek az alapelvei fontosabbak számomra, mint bármilyen cím, győzelem vagy bármi más. Igyekszem összhangba kerülni a testemmel, amennyire csak lehet. Sosem voltam a védőoltások ellen és megértem, hogy világszerte mindenki nagy erőfeszítéseket tesz a koronavírus megfékezésének érdekében, remélhetőleg hamarosan véget is ér a vírus.”

Djokovic elmondta, mindig is az egészség és a tudatos táplálkozás híve volt. A világelső ezt követően kitért a januári, Australian Open előtt történtekre is.

„Megértem, hogy sok kritikát kapok, mint ahogy azt is, hogy különböző elméletek születnek arról, hogy mennyire szerencsés voltam, és mennyire kényelmes volt arra hivatkoznom, hogy decemberben elkaptam a koronavírust. Szerintem senki sem szerencsés, aki megbetegszik, maga a helyzet sem kényelmes. Világszerte emberek milliói küzdenek folyamatosan a járvány ellen. Nagyon komolyan veszem ezt, nagyon nem szeretem, ha valaki azt gondolja, hogy visszaéltem a dologgal és a magam javára fordítottam, ezáltal összehoztam a pozitív tesztet, ami miatt aztán Ausztráliába mehettem. Nagyon szomorú vagyok amiatt, ami ott történt. A vízumbevallási hibát természetesen nem szándékosan követték el, a papírokat a Szövetségi Bíróság és maga az ausztrál bevándorlási minisztérium elfogadta, majd meg is erősítette. Úgyhogy az emberek vélhetően nincsenek tisztában azzal, hogy nem azért deportáltak Ausztráliából, mert nem voltam beoltva, nem is azért, mert problémák lettek volna a papírokkal, mert mindent jóváhagytak. Az ok, amiért kiutasítottak, az az volt, hogy a bevándorlási miniszter végül a saját belátása szerint törölte a vízumom, mert úgy gondolta, hogy a beengedésem negatív hatást váltana ki az országban és a versenyen. Ezzel én egyáltalán nem értek egyet.”

Djokovic végül elmondta, hogy egyáltalán nem zárja ki, hogy a jövőben beoltatja majd magát, ám a jelenlegi helyzetben ezt biztosan nem fogja megtenni - írja az M4sport.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató