2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Háború robbant ki az ellenzékben: Jakab - Gyurcsány -Telex -Iványi -Róna

„A DK Iványi Gábor jelölésének elkötelezett támogatója volt” – reagált a portál cikkére a volt miniszterelnök.

„Államfőjelölés: nem Iványi Gáborról, hanem Márki-Zay Péterről szólt a Jobbik vétója – ezzel a címmel írt cikket a baloldali államfőjelölés kulisszatitkairól a Telex, amelyben többek között arról adnak hírt, hogy a korábban felmerült Iványi Gábor jelölését a Jobbik meg tudta fúrni, méghozzá úgy, hogy ebben a DK nem akadályozta meg.

A cikkre csütörtök délelőtt Facebook-posztban reagált a párt elnöke, Gyurcsány Ferenc. Már a poszthoz csatolt kép feliarata is sokatmondó:

a DK Iványi Gábor jelölésének elkötelezett támogatója volt – olvasható a lelkész képe fölött.

„A DK Iványi Gábor jelölésének elkötelezett támogatója volt és maradt az első perctől az utolsóig. Gábort minden tekintetben a legjobb választásnak gondoltuk. Ebben a meggyőződésünkben egy percre sem inogtunk meg. Nem volt rá okunk. Minden szavazási fordulóban Iványi Gábort támogattuk. Mint ahogy egy párt kivételével mindenki” – magyarázza Gyurcsány, aki a poszt végén közli: hivatalos helyreigazítást kezdeményeztek a Telexnél.

A volt miniszterelnök emellett ellenzéken belüli árokásokról is beszámol, amikor arról ír: „Valaki, aki a hat párt megbeszélésein részt vesz, politikai szándéktól vezetve félretájékoztatja a portált, hamisan, név nélkül szivárogtat, ők meg megbízható ellenőrzés nélkül közlik a valótlanságot. Kár.”

„Blame game, a hibáztatás játéka bevett politikai gyakorlat. Világos, hogy ki csinálja most ezt” – írja Gyurcsány,

de a sejtetésnél tovább nem megy, nem árulja el, hogy kiről van szó.

„Elszoktunk a vitáktól, az elmúlt tizenkét év bejelentésekről és nem tétre menő nyilvános párbeszédről szólt. A koalíciós egyeztetés intézményét talán meg sem tanultuk, azt meg végképp nem, hogy hat pártnak kell megegyezni.

Ha nincs egyezség, elindul a taktikai meccs, a nyilvános hibáztatás, hogy ő miatta, vagy ő miatta nincs megállapodás. Ez is a politika része. Akik koalíciót akarnak, azoknak ezekkel a következményekkel is tisztában kell lenniük. Mert nincs koalíció a nyilvánosságot elérő viták nélkül” – elemzi még poszt elején az okokat a DK elnöke.

„Ezért is kár. Mert jobban kell vigyázni az igazságra, meg egymásra. Egyébként meg hivatalos helyreigazítást kezdeményezünk a Telexnél. Kezüket csókolom” – zárul a poszt.

Háttér

Miért ragaszkodhatott foggal-körömmel Iványihoz a DK Róna Péterrel szemben? Ahogy arról korábban írtunk, az oxfordi közgazdász és Gyurcsányék kapcsolata visszamegy a régi, 2010 előtti időkre. 

Róna korábban több alkalommal is kritikusan nyilatkozott a magyar baloldalról.

Szerinte a magyar gazdaság korábbi vergődésének első helyen álló oka a devizahitelezés bevezetése volt, melyért hét embert tett felelőssé: Járai Zsigmondot, Király Júliát, Simor Andrást, Gyurcsány Ferencet, Bajnai Gordont, Oszkó Pétert és Felcsúti Pétert. Mindez abból a Schiffer Andrásnak címzett leveléből derült ki, amelyben bejelentette, hogy távozik az LMP alapítványának éléről és a magyar közéletből.

Róna ezen vádjai 2012 novemberében kerültek nyilvánosságra. Levelében akkor arról írt: „A magyar gazdaság és társadalom vergődésének okairól sokat lehetne írni és mondani – írtam és mondtam is – de van egy, amely nézetem szerint az összes többit maga mögé utasítja, ez pedig a devizahitelezés.”

A közgazdász úgy látta, életek százezrei mentek helyrehozhatatlanul tönkre,

a fizetőképes kereslet nagyon hosszú időre megroppant, maga a bankrendszer működésképtelenné vált, kis- és középvállalatok tízezrei dőltek be, munkahelyek százezrei szűntek meg, és a Magyar Nemzeti Bank elvesztette a monetáris folyamatokra gyakorolható hatását egy hazug, csalárd termék bevezetése miatt.

Róna leírta, hogy 2006-tól kezdve kétségbeesetten küzdött a devizahitelezés leállításáért, amiért meg is kapta a kókler minősítést a devizahitelezés megalkotóitól. „Kik voltak ők? Hát Járai Zsigmond, Király Júlia, Simor András, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Oszkó Péter és Felcsúti Péter” – sorolta a neveket. Szerinte Oszkó Péter és Felcsúti Péter dolgozta ki azt a banki magatartási kódexet, ami végtelen cinizmussal nemhogy nem vetett véget, hanem egyenesen szentesítette a devizahitelezést.

A közgazdász szerint azok, akik ezért a „disznóságért” személyesen felelősek, több mint egymillió embert fosztottak meg mindenüktől.
Azt pedig érthetetlennek tartja, hogy ezek az emberek „képesek most magukat a jogállamiság nagy védőivé alakítani, képesek a talpig becsületes LMP-t az úgynevezett balliberális értelmiség nagy többségének aktív részvételével a megsemmisülés szélére sodorni”.

 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató