2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Biden szerint Putyin már eldöntötte, hogy megtámadja Ukrajnát

Magyar idő szerint pénteken este 11 körül tartott sajtótájékoztatót az orosz-ukrán válságról Joe Biden amerikai elnök, aki legutóbb, egy nappal korábban arról beszélt, hogy Oroszország minden jel szerint meg fogja támadni Ukrajnát – erre utal szerinte a régióban állomásoztatott haderő, illetve az is, hogy azt gyanítják, hogy Oroszország aktívan dolgozik egy olyan ürügy megalkotásán, melyre hivatkozva támadást indíthatnak. A megszólalás előtt nem sokkal derült ki az is, hogy a Fehér Ház szokatlanul gyorsan arra a hivatalos álláspontra jutott, hogy az oroszok követték el a héten végrehajtott, Ukrajna elleni kibertámadásokat.

Biden a kibertámadásokról nem mondott semmit, azt viszont újfent megerősítette, hogy a rendelkezésre álló információik szerint meg van győződve arról, hogy

Putyin offenzívát fog indítani Ukrajna ellen.

Azt is hozzátette, hogy ennek az ukrán főváros, Kijev lehet a fő célpontja. Ezzel együtt viszont hangsúlyozta, hogy egészen addig, amíg az offenzíva nem indult meg, hisz abban, hogy diplomáciával is lehet rendezni a helyzetet.



Biden szerint biztos, hogy lesz támadás

A legfontosabb tételmondat az volt az elnök pénteki tájékoztatóján, hogy Joe Biden ezen a ponton biztos abban, hogy Putyin meg fogja indítani a támadást Ukrajna ellen.

Az elnök kezdésképen összefoglalta az elmúlt napok eseményeit, a tűzszünet megszegésétől az általa orosz provokációnak nevezett történéseken át a dezinformációs kampányokig, melyek szerint állítólag az ukránok akarnak offenzívát indítani. Azt ő is kiemelte, hogy ez utóbbinak semmi értelme nem lenne, hiszen az ukránok is pontosan tudják, hogy mekkora haderő állomásozik az orosz oldalon.

Az amerikaiak elnöke szerint az ukránok eddig nagyon jól ellenálltak a provokációnak, de az tény, hogy az oroszok körbevették az országot, és minden okuk megvan azt feltételezni, hogy az oroszok hamarosan támadást indítanak – a következő héten, vagy akár a következő napokban –, az offenzíva célja pedig szerinte Kijev lesz.

Mint mondta, ha Oroszország támadást indít, az kizárólag az ő választásuk lesz, az Egyesült Államok pedig mindent meg fog tenni, hogy megvédjék a NATO-s területeket. Azt leszögezte, hogy továbbra sem terveznek katonákat küldeni Ukrajnába, de minden más módon támogatják az országot, legyen szó fegyverekről vagy pénzről, ez pedig az USA szövetségeseire is igaz. Biden szerint a nyugat ebben a kérdésben abszolút egységes, és készek arra is, hogy komoly szankciókat vezessenek be az oroszok ellen, ha háborút indítanak.

Mindezek ellenére reménykedik abban, hogy még lehet deeszkalálni a helyzetet, meg lehet oldani diplomáciával az egészet, és tervben is van egy találkozó Európában, ez jövő csütörtökön, február 24-án lesz. Ha viszont még ezt megelőzően támadást indítanak, akkor azzal azt jelzik, hogy bezárták ezt az ajtót.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató