2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Őrizetbe vették a kanadai kamionos tüntetés két főszervezőjét

Az ottawai rendőrség őrizetbe vette a kamionos tüntetés két főszervezőjét, miközben a Covid-szabályok elleni tiltakozásokat igyekeznek felszámolni. Tamara Lichet és Chris Barbert csütörtökön vették őrizetbe, és várhatóan mindkettejük ellen büntetőeljárás indul. Lich a kanadai sajtónak azt nyilatkozta, beletörődött abba, hogy börtönbe kerül, és hozzátette, hogy a bankszámláját befagyasztották – írja a CBC News.

Lich és Barber őrizetbe vétele napokkal azután történt, hogy egész Ontario tartományban rendkívüli állapotot hirdettek a kötelező oltás elleni tüntetések miatt. Doug Ford, a tartomány miniszterelnöke figyelmeztetett, hogy a rendelet értelmében illegálissá válik a létfontosságú rendszerek és létesítmények blokkolása, a tüntetők pedig akár egy év börtönbüntetésre és 100 ezer dollár (nagyjából 25 millió forint) bírságra is számíthatnak. Ford arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendelet mindenkire vonatkozik, aki akadályozza az áruk, emberek szabad mozgását, vagy a szolgáltatásokat a nemzetközi határátkelőkön, repülőtereken, kikötőkben és főútvonalakon.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök csütörtökön a parlament alsó házában megvédte kormánya intézkedéseit, mondván, a tüntetések veszélyeztetik a nemzetgazdaságot, a közbiztonságot és az amerikai kapcsolatokat. A Kanadai Polgárjogi Szövetség nevű szervezet azonban nem ért egyet a miniszterelnökkel, szerintük ez a lépés „veszélyezteti a demokráciát és a polgári szabadságjogokat”.

Az ottawai parlament körüli utcákat teherautókkal és kamionokkal elálló tüntetőket figyelmeztették, hogy letartóztatással, valamint járműveik lefoglalásával, biztosításuk felfüggesztésével és bankszámláik befagyasztásával kell számolniuk. A rendőrség azt is közölte, hogy a gyermekjóléti szervekkel együttműködnek annak megszervezésében, hogy a tüntetők gyermekeit hogyan lehet eltávolítani a helyszínről, mielőtt a hatóságok bevonulnának. Az ottawai rendőrség közel 100 rendőrségi ellenőrzőpontot állított fel a tiltakozás fő helyszíne, valamint a városközpont körül – írja a BBC.

A kanadai hatóságok múlt hétvégén feloldották a legforgalmasabb amerikai-kanadai határátkelő blokádját, ezen a héten pedig több más határátkelőnél is véget értek a kamionosok tiltakozásai, például az albertai Couttsban és a manitobai Emersonban.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató