2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Ottawában megkezdték a tüntetők letartóztatását, biztonsági okokból lezárták a kanadai képviselőházat

Anthony Rota, a kanadai parlament házelnöke bejelentette, hogy az ottawai rendőrség pénteken bejelentette, hogy megkezdte az oltásellenes tüntetések felszámolását célzó műveletét, és letartóztatott több tiltakozót a kanadai főváros központjában. A művelet miatt biztonsági okokból lezárták a kanadai képviselőházat, az alsóház pénteki ülése is elmarad. A megmozdulások kezdete óta ilyenre nem volt példa.

Rota felszólította azokat, akik nem tartózkodnak a képviselőházban, hogy maradjanak távol a belvárostól, míg az épületben lévőket arra kérte, hogy ne hagyják el a parlamentet, és várják meg a védelmi szolgálat utasításait.

A képviselők a veszélyhelyzeti rendelkezést vitatták volna meg, amelyet a kihirdetésétől számított egy héten belül el kell fogadnia a parlamentnek. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a tüntetések miatt hétfőn veszélyhelyzetet hirdetett, ami lehetővé teszi a gyülekezési jog korlátozását. Eközben tévéfelvételek szerint a rendőrség legalább hét embert vett őrizetbe az utcákon. Egyikük sem tanúsított ellenállást.

A hatóságok csütörtök este elfogták az oltásellenes tiltakozás két szervezőjét. Az ottawai rendőrség a Twitteren arra kérte a tüntetőket, hogy tartsák tiszteletben a törvényeket, és ne folyamodjanak erőszakhoz. A megmozdulás eredetileg kamionos tüntetésként indult, miután januárban oltási kötelezettséget vezettek be a nemzetközi forgalomban dolgozó árufuvarozók számára.

A tiltakozáshoz, amely az idő előrehaladtával kormány-, illetve korlátozásellenes arculatot öltött, ezrek csatlakoztak. A fővárosi tüntetés január 27-én kezdődött, és négy-ötszáz kamion továbbra is a városközpontban táborozik, megbénítva a közlekedést.

 

MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató