2024. július 15. - Henrik, Roland
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon36°24°

Abortuszellenes törvénytervezetet fogadott el Florida állam képviselőháza

A floridai képviselőház csütörtökön nagy többséggel elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely a terhesség 15. hetét követően megtiltja a művi terhességmegszakítást. A hetvennyolc–harminckilenc arányban megszavazott javaslat ezután a tagállam szenátusa elé kerül, amely várhatóan szintén megszavazza az előterjesztést. A jogi eljárás végén Ron DeSantis republikánus kormányzónak kell aláírnia és törvénybe iktatnia a javaslatot, aki szintén támogatja a tervezetet.

A hivatalos nevén “A magzati- és csecsemőhalálozás csökkentését célzó törvényjavaslat” betiltaná az abortuszt a terhesség tizenötödik hetét követően, kivéve, ha a terhesség az anya életét veszélyezteti, vagy ha a magzatnak az élettel összeegyeztethetetlen fejlődési rendellenessége van. A tervek szerint július 1-jén hatályba lépő jogszabály a csecsemőhalandóság csökkentésére irányuló intézkedéseket is tartalmaz, valamint előírja az abortuszt végző klinikáknak, hogy jelentsék az emberkereskedelem gyanújára okot adó eseteket az állami hatóságoknak.

Mindeközben Joe Manchin nyugat-virginiai demokrata szenátor bejelentette, hogy az abortuszellenes republikánus szenátorokkal együttműködve a szövetségi szenátusban ellenzi azt a demokrata párti kezdeményezést, amely gyengíteni kívánja, vagy el akarja törölni a Hyde-törvénymódosítást. A Hyde-törvénymódosítás szerint már évtizedek óta tilos adófizetők pénzéből támogatni a művi terhességmegszakítást az Egyesült Államokban. Joe Biden amerikai elnök a hivatalba lépésekor ígéretet tett az abortuszpárti szervezeteknek, hogy a kongresszus többségi demokrata párti frakciójával együttműködve igyekszik eltörölni az 1980-ban hatályba lépett Hyde-törvénymódosítást. Szenátorként Biden korábban még támogatta a jogszabályt. Richard Shelby alabamai republikánus szenátor, aki a szenátus előkészítő bizottságának vezető republikánus tagja, a minapi kétpárti megállapodást követően kijelentette, hogy a Hyde-törvénymódosítás mindenképpen hatályban marad, különben a demokrata szenátorok nem számíthatnak a republikánusok támogatására a múlt héten szóban megállapodott kormányzati költségvetési keretegyezmény szavazásakor az ötven–ötven mandátumarányban megosztott szenátusban.

Eközben az ezerkétszázötven lakosú, Texas állambeli Jewett városa lett a negyvennegyedik olyan amerikai település, amelynek vezetése elfogadta az úgynevezett “magzati menedékváros” elnevezésű önkormányzati rendeletet. Ez a város közigazgatási határain belül megtiltja a művi terhességmegszakítást. Mark Lee Dickson, a kelet-texasi Right to Life (Jog az Élethez) elnevezésű szervezet igazgatója és a “Magzati Menedékváros” kezdeményezés alapítója hangsúlyozta, hogy a város önkormányzati képviselőtestülete kedden öt–nulla arányban, egyhangú szavazáson döntött a kérdésben. A mai napig negyvennégy, Texas, Nebraska és Ohio állambeli amerikai település önkormányzata fogadott el ilyen abortuszellenes rendeletet.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató