2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Oroszország elismeri a szakadár luhanszki és donyecki köztársaságok függetlenségét

Oroszország elismeri a szakadár luhanszki és donyecki „népköztársaságokat” – közölte hétfő este a Kreml. Vlagyimir Putyin erről értesítette Emmanuel Macron francia elnököt és Olaf Scholz német kancellárt is. Az orosz elnök már hétfőn napközben arról beszélt, hogy a szakadár területek elismerését fontolgatja, de hozzátette, hogy nem az elcsatolásukról van szó.



A Kreml korábban arról tájékoztatott, hogy Putyin a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok felhívását követően az elismerésről szóló rendeletet is kész aláírni. Ez, jegyzi meg a Spiegel,

lehetőséget ad az orosz csapatoknak arra, hogy bevonuljanak az érintett területekre.

Az oroszbarát szeparatisták az általuk követelt területnek jelenleg nagyjából az egyharmadát tartják ellenőrzésük alatt.


Az MTI híre:

A délkelet-ukrajnai szakadár Donyecki Népköztársaság és Luhanszki Népköztársaság szuverenitásának haladéktalan elismerését jelentette be hétfő esti videoüzenetében Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Putyin tévékamerák előtt együttműködési és barátsági megállapodást írt alá a Kremlben Denisz Pusilinnal, a Donyecki Népköztársaság és Leonyid Paszicsnikkal, a Luhanszki Népköztársaság vezetőjével. Az elnök felkérte a parlament két házát, hogy támogassa döntését, és ratifikálja a két szerződést. Az orosz törvényhozás erről a tervek szerint kedden fog szavazni.

Az ukrajnai szakadár régiók elismerésének bejelentését megelőzően Putyin Oroszország népéhez hosszú videoüzenetet intézett, amelyben elmondta, hogy a NATO nem reagált Oroszország fő biztonsági garanciaigényeire, egyebek között arra, hogy Ukrajnát ne vegye fel a tagjai közé, és ne telepítsen csapásmérő eszközöket az orosz határok közelébe. Az Ukrajnától önhatalmúlag elszakadt két régió azzal vádolja az ukránokat, hogy támadást terveznek ellenük, emiatt teljes mozgósítást rendeltek el, és részben evakuálták a területeket. Szakértők azonban vitatják, hogy Kijev éppen akkor tervezne offenzívát, mikor ilyen feszült a helyzet, és Oroszország több mint százötvenezer katonát vonultatott fel a szomszédban.  Emmanuel Macron és Olaf Scholz állítólag csalódottan vették tudomásul a fejleményeket, a francia elnök válságtanácskozást hívott össze.

Ez a lépés szöges ellentétben állna a kelet-ukrajnai konfliktus békés rendezéséről szóló minszki megállapodásokkal, és Oroszország részéről a megállapodások egyoldalú megszegését jelentené

– mondta a német kancellár az orosz elnöknek. Josep Borrell, az unió külügyi és külbiztonsági főképviselője pedig arra figyelmeztetett, hogy a döntést újabb Oroszország elleni szankciók követhetik.

Az ukrán hadsereg parancsnokságának jelentése szerint hétfőn ötvennégyszer sértették meg az orosz szakadár erők a tűzszünetet, ebből negyvenötször a minszki megállapodásokban tiltott nehézfegyverekkel. Két elesett ukrán katonáról a rendőrség adott hírt, közleményük szerint a Donyeck megyei Zajceve települést ért tüzérségi támadásban veszítették életüket.

Négy sérült katona az ukrán hadműveleti parancsnokság szerint lövedékek repeszeitől szenvedett különböző fokú sérüléseket. A jelentések szerint hétfőn a tüzérségi támadások következtében a térség nyolc települése maradt áram, illetve vezetékes vízellátás nélkül.

A múlt hétvégén a hatóságok közlése szerint két ukrán katona vesztette életét, és hét sebesült meg a támadásokban. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő estére sürgősséggel összehívta a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) ülését az orosz biztonsági tanács ülésén elhangzottakkal kapcsolatban.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató