2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Putyin: A modern Ukrajna a kommunista Oroszország kreálmánya, az ukrán terület a történelmünk része

Vlagyimir Putyin orosz elnök élőben beszél az orosz állami televízióban. Az elnök a beszéd során Ukrajnát a kommunista Oroszország kreálmányának nevezte, amely az orosz történelem része. Ezen felül a kelet-ukrán területeket ősi orosz területnek nevezte.


 
Élőben beszél Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki a várakozások szerint a beszéd során el fogja ismerni a kelet-ukrajnai szakadár területek függetlenségét. A beszéd során már elhangzottak súlyos kijelentések. A legfontosabbak:

Putyin szerint a kelet-ukrajnai helyzet kritikus.

"Ukrajna a mi történelmünk integráns része" - mondta Putyin. Putyin emellett "ősi orosz földnek" nevezte a kelet-ukrajnai területeket.

Az elnök szerint a modern Ukrajna mindössze a kommunista Oroszország kreálmánya.Szerinte a bolsevik Lenin annak idején Oroszország számára nem kedvező döntést hozott, amikor létrehozta Ukrajnát.

Oroszország kész megmutatni, mi a valódi dekommunizáció.

A Szovjetunió 1991-es összeomlásakor Oroszországot kirabolták, nagyon nehéz helyzetbe hozták.

Putyin szerint Oroszország mindig nyitottan és együttműködően állt Ukrajnához, de a poszt-szovjet Ukrajna ellenségesen viseltetett Oroszországgal szemben "Az ukrán vezetők minden jót el akartak venni Oroszországtól, miközben a kötelezettségeket nem vállalták. Putyin még gázlopással is megvádolta Ukrajna, amelyet az ukrán vezetés Oroszország megzsarolására használt fel. Putyin szerint

Ukrajnát korrupt oligarchák irányítják.

Az orosz elnök szerint Ukrajnában egyre nő a nacionalisták, a neonácik befolyása.

Putyin kijelentette, hogy Ukrajnának sosem volt meg a hagyománya a valódi államiságnak. Szerinte Ukrajna sosem volt elég stabil ahhoz, hogy önálló államiság alakuljon ki, ezért mindig külföldi nagyhatalmakra támaszkodik, mint például az Egyesült Államok.

Az orosz elnök büntetést helyezett kilátásba azokkal szemben, akik oroszokra lőttek Odesszában 2014-ben.

Putyin szerint Ukrajnát külföldiek irányítják, minden szinten ott vannak a hatalomban. Az antikorrupciós ügynökségeket például az Egyesült Államok irányítja. A nyugati befolyás növekedése a korrupció virágzásával, szegénységgel és az ipar hanyatlásával járt. Szerinte Ukrajna mindössze egy amerikai bábállam. Az amerikai ügynökségek segítettek Ukrajnának bűnöket elkövetni.

Putyin szerint az ukránok elnyomják az oroszokat: az orosz nyelv Ukrajnában marginálissá vált, és az ukránok célja az orosz ortodox egyház felszámolása.

Az elnök szerint Ukrajna saját nukleáris fegyvereket akar létrehozni, amit nem hagyhatunk, a globális rend ugyanis megváltozik, ha Ukrajna tömegpusztító fegyvereket szerez. Hovatovább, Putyin szerint Ukrajna a nukleáris fegyverekkel Oroszország megtámadására készül.

Putyin szerint az amerikaiak katonai bázisokat akarnak létesíteni Ukrajnában, amit tilt az ukrán alkotmány. "Ukrajna felvétele a NATO-ba közvetlen fenyegetést jelent Oroszország számára" - mondta.

Elmondta, hogy az oroszoknak megígérték, hogy a NATO nem terjeszkedik keletre. Ennek pont az ellentéte történt. Putyin emellett Romániát és Lengyelországot is az amerikai érdekek megtestesítőjének nevezte, és többször számon kérte az amerikai hazugságát, akik megígérték, hogy a NATO nem terjeszkedik keletre, ehhez képest Magyarország, Lengyerszág és még pár ország is a NATO tagja lett.

Putyin szerint a NATO további keleti terjeszkedése csak idő kérdése, ez pedig közvetlen fenyegetést jelent Oroszország számára. A NATO infrastruktúrája már így is Oroszország határáig ér, és a további terjeszkedéssel megnő az esélye az Oroszországot érő csapásnak. Ukrajna NATO-csatlakozása pedig már el is dőlt szerinte.

Beszélt a szankciókról is: szerinte azokat a Nyugat akkor is bevezeti, ha nem történik semmi, mert már az is okot ad nekik rá, hogy létezünk. Szerinte ennek semmi köze nincs Ukrajnához, bármikor találnak okot a szankciók meghozatalára.

Putyin úgy véli, hogy Oroszországnak megvan az oka megtorló lépéseket tenni, és minden joga megvan, hogy megvédje a nemzeti függetlenségét. "Oroszország sosem fogja a nemzeti függetlenségét feladni."

Putyin a beszéd végén elismerte a szakadár területek, Luhanszk és Donyeck függetlenségét. Az orosz televízió már mutatta is a felvételeket, amelyen Putyin elismeri a két kelet-ukrajnai terület függetlenségét. Az orosz elnök szerint az állampolgárok támogatják őt a döntésben.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató