2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Szombatra kész kell lennie az ellenzék listájának, de még mindig marakodnak

Szombaton van a határideje a listaállításnak, de a nagy egységet mutató ellenzéki pártok még mindig nem tudtak megegyezni a befutó helyekről. Egy-két helyről megy még mindig a vita, amit előreláthatólag péntekig eltudnak dönteni.

Két nagy táborra szakad ugyanis az ellenzék: van az MSZP- Párbeszéd és a DK-Jobbik-Momentum-LMP, a vita egyik része pedig arról szól, hogy az MSZP-Párbeszéd nyolc, kilenc vagy tíz helyet kapjon a befutók között. 

Sajtóértesülés szerint a helyzet most úgy áll, hogy Jobbik annyihoz ragaszkodik, hogy 12 befutó helynél ne kapjon kevesebbet, illetve a DK-Jobbik-Momentum-LMP négyes a 45, várhatóan befutó listás helyből 37-nél ne kapjon kevesebbet. A Momentum pedig ahhoz ragaszkodik, hogy 8 helynél ne legyen kevesebbje az első 45 helyből. A DK nem ezen a téren tett gesztust, viszont ígéretet tett az LMP-nek, hogy amennyiben a zöldpárt saját várakozásaival szemben nem 2, csak 1 egyéni győzelmet szerez, akkor saját listás befutó helyeiből átad egyet az LMP-nek, hogy a zöldeknek lehessen frakciójuk az új Országgyűlésben.

 A Párbeszéd néhány hete – a Jobbikhoz és a Momentumhoz hasonlóan – azt jelezte, hogy kész a miniszterelnök-jelölt kérésének eleget tenni, és befutó helyre tenni egy roma politikust a listáján, cserébe a lista 46. helyét kéri. A múlt héten viszont újra ott tartottak a felek, hogy a DK-Jobbik-Momentum-LMP négyes összesen 8 helyet adna az MSZP-Párbeszédnek, ők viszont 10-et kérnek – az MSZP-ből származó információink szerint végül 9-cel is beérnék, ha a többi párt kész lenne a kompromisszumra.

A határidő viszont a nyakukon van, ezért a héten el kell dönteniük, hogy ki enged az igényeiből.

Forrás: PS

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató