2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A balfasz Kamu Geri tévedésből harangozta be, hogy Budapest villamosok gyártásába kezd

A főpolgármester jó eséllyel tévedésből jelentette be egy nemzetközi konferencián, hogy Budapest villamosok gyártásába kezd – írja a Világgazdaság. A VG információi szerint a főváros és a BKV is értetlenül fogadta, hogy Karácsony Gergely a napokban bejelentette: Budapest villamosgyártásba kezd.

Karácsony Gergely február 19-én vett részt a müncheni biztonságpolitikai konferencia egyik panelbeszélgetésén. Ennek során tért ki arra, hogy a városvezetés mindig harcol a kormánnyal, és mindig kitalál valami újat, így most például a város elhatározta, hogy saját magának fog gyártani villamosokat. Arról nem beszélt, hogy egy gyártási kapacitás felépítését miből fedezné a városháza. Mindenesetre azzal érvelt a döntés mellett, hogy a budapesti villamosok átlagéletkora 45 év. Annyi, amennyi én vagyok – jegyezte meg. Tény, hogy az elmúlt időszak új járműbeszerzései ellenére a BKV villamosállománya zömmel, mintegy nyolcvan százalékban magas padlós, korszerűtlen járművekből áll, viszont ezek átlagéletkora távolról sem 45 év, hanem 35 – olvasható a Világgazdaság cikkében.

Több, a városháza, illetve a BKV működésére rálátó forrás egyebek mellett e tévedés miatt is vélekedett úgy, hogy Karácsony Gergely bejelentése a villamosgyártásról valamiféle banális félreértésen alapszik, ugyanis döntéshozói szinten nem ismert olyan koncepció, amely önálló villamosellátásról szólna. A valóban 45 év körüli Tátra és TW6000/6100-as járműveket korszerűsítik. Erről a projektről frissen határozott a Fővárosi Közgyűlés. Karácsony Gergely a konferencia panelbeszélgetésén később sem pontosított, és mindvégig kitartott az új villamosok gyártása mellett. Egy másik gondolatmenetében úgy fogalmazott, hogy olyan mérnökeink vannak, akik életben tartják ezeket a villamosokat, de akár újakat is tudnak építeni.

Forrás_ Vg.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató