2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Támadnak az oroszok, lángokban Ukrajna nagyvárosai - már Csernobilt is bevették

Csütörtök hajnalban általános támadást kezdett Ukrajna ellen Vlagyimir Putyin. Az offenzív megindítása előtt közölte, a cél Ukrajna demilitarizálása.

PERCRŐL - PERCRE KÖZVETÍTÉSÜNK





Minden oldalról támadnak az oroszok

Hivatalosan meg nem erősített, de Ukrajnában lévő nyugati tudósítók által közölt információk szerint minden irányból támadnak az oroszok. Északról Fehéroroszország felől törtek be Ukrajnába, délről a Krím irányából, keletről pedig közvetlenül Oroszországból. Számos beszámoló szerint tankokkal, gépjárművekkel is megindultak.

Harkivtól Odesszáig hullanak a rakéták

Csütörtök hajnalban Oroszország megindította támadását Ukrajna ellen. A jelek széles körű invázióra utalnak, az ukrán belügyminisztérium szerint Harkiv és Odessza ellen is támadás készül, a szakértők Kijev bekerítésétől tartanak.

Pénzt, fegyvert és azonnali szankciókat követel az ukrán kormány a Nyugattól

Az ukrán külügyminiszter öt pontban szedte össze, hogy mit akar a kormánya:

-Nagyon kemény szankciókat Oroszország ellen, beleértve az oroszok kizárását a nemzetközi átutalásokat lehetővé tevő SWIFT rendszerből.

- Oroszország teljes elvágását a külvilágtól.

- Fegyvereket, felszerelést Ukrajnának.

- Pénzt Ukrajnának

- Humanitárius támogatást.

Ukrán belügyminiszter: Rakétatámadásokat indítottak egy Kijev melletti repülőtéren

Nem sokkal a beszéd után orosz csapatok szálltak partra Odesszában és Mariupolban – írja a Guardian ukrán tisztviselőkre hivatkozva.

Később Zelenszkij ukrán elnök is megerősítette, hogy rakétatámadás érte Ukrajnát.

Az ukrán belügyminisztérium pedig a Telegramon azt írta, a rakétatámadások célpontjai ukrán vadászgépek egy Kijev melletti repülőtéren.

Az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat szerint tíz ukrán régió ellen indítottak támadásokat, elsősorban az ország keleti és déli részén. Legalább hét „erős” légicsapás érte a Kijev külterületén lévő Vaszilkovszkij repülőteret, ahol az ukrán hadsereg vadászbombázóit tartják, közölte a kijevi parancsnokság.

Ukrajna belügyminiszter-helyettese, Anton Gerascsenko is megerősítette, hogy megkezdődött az orosz invázió. A miniszter a hivatalos Facebook-oldalán közzétett nyilatkozatában azt mondta:

„Az invázió megkezdődött. Az imént rakétákat lőttek a katonai parancsnokságokra, repülőterekre, katonai raktárakra, Kijev, Harkiv, Dnyeper közelében.”



Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hadiállapot kihirdetésére szólította fel nemzetbiztonsági és védelmi tanácsát. A képviselő-testület várhatóan hamarosan ülést tart.

Putyin tévébeszéde után a CNN helyszíni stábjai robbanásokat hallottak Ukrajna több pontjáról, többek között a főváros, Kijev és Odessza városának közelében. A CNN élő adásában is lehetett hallani Kijevben a robbanásokat

Biden egységes és határozott választ ígér

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Twitter-oldalán azt írta, hogy Putyin „épp most indította el Ukrajna teljes körű invázióját”.

A külügyminiszter a Guardian tudósítása szerint azt mondta, hogy „Putyin teljes körű inváziót indított Ukrajnában. Békés ukrán városokat támadnak az oroszok. Ukrajna meg fogja védeni magát és győzni fog. A világ megállíthatja és meg kell állítania Putyint. Most jött el a cselekvés ideje.”

„Az emberiség nevében vonja vissza csapatait Oroszországba!”

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára közvetlen kéréssel fordult Putyin orosz elnökhöz. Guterres – aki 2017 óta tölti be a főtitkári tisztséget – hozzátette, hogy a mai akció „hivatali időm legszomorúbb pillanata”.

„Putyin szándékosan háborút választott, amely katasztrofális emberveszteséggel és emberi szenvedéssel fog járni” – reagált a bejelentésre Joe Biden. Az amerikai elnök közleményében leszögezte, hogy egyedül Oroszország felelős a támadás okozta halottakért és pusztításért, és azt ígérte, az USA, valamint szövetségesei egységesen és határozottan fognak válaszolni.

„A világ felelősségre fogja vonni Oroszországot”

- jelentette ki Biden.

A CNN fehér házi forrásra hivatkozva azt írja, jelenleg is telefonon beszél Joe Biden és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

A NATO főtitkára is rögtön elítélte Oroszország „meggondolatlan támadását”. Jens Stoltenberg Twitter-bejegyzésében azt írta, a támadás „rengeteg civil életét teszi kockára”. „Ez a nemzetközi jog súlyos megsértése, és komoly fenyegetést jelent az euro-atlanti biztonságra” – tette hozzá.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató