2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Támadnak az oroszok, lángokban Ukrajna nagyvárosai - már Csernobilt is bevették

Csütörtök hajnalban általános támadást kezdett Ukrajna ellen Vlagyimir Putyin. Az offenzív megindítása előtt közölte, a cél Ukrajna demilitarizálása.

PERCRŐL - PERCRE KÖZVETÍTÉSÜNK





Élő tudósításunk mára véget ért

Köszönjük, hogy portálunkon olvastad a rendkívüli eseményeket. A mai élő közvetítésünket lezárjuk. Holnap is közvetítünk természetesen, igyekszünk friss és exkluzív információkkal és videókkal kiszolgálni olvasóinkat, ahogyan a mai nap folyamán. 

Robbanás Kijevben

Nagy robbanás rázta meg az ukrán fővárost:

A csecsenek is készülődnek

Putyin hű társa, a csecsen vezér Kadirov is csatlakozik az invázióhoz.

Azt írják, hamarosan találkozni fognak ukrán katonákkal...

 

57 áldozat, 169 sebesült ukrán oldalon az orosz invázió első napján

Ezeket az adatokat Oleh Ljasko ukrán egészségügyi miniszter közölte a Reutersszel csütörtök este. Ljasko elmondta, hogy csütörtökön kórházak és egészségügyi dolgozók is tűz alá kerültek – többek között a donyecki Avdijivkában és Vuhledarban -, és az egészségügyi dolgozók között is voltak áldozatok.

A védelmi miniszter helyettese továbbá annyit közölt, hogy a donyecki régióban – elsősorban a kikötőváros Mariupolban – sorozatos robbanásokat tapasztalnak.

Harkovot szanaszét lövik az oroszok

Folytatódnak a támadások este is.

Harkov külvárosát lövik éppen az orosz fegyveres erők:

 

Biden már megint fenyegetőzik

Sajtótájékoztatót tart az amerikai elnök. Biden arról beszél, hogy az oroszok minden lehetőséget elutasítottak a békés megegyezésre az elmúlt hetekben, az invázióval pedig megsértették nemzetközi jogot.

„Putyin az agresszor, ő választotta ezt a háborút, és most felelni fog a következményekért.”

Biden: Befagyasztjuk négy nagy orosz bank amerikai számláit
 
Köztük van a második legnagyobb orosz bank, a VTB is. Holnap NATO-csúcsot tartanak. Biden elismételte, amit a NATO-főtitkár délután már elmondott, miszerint csapatokat vezényelnek a NATO kelet-európai határállamaiba. Ezenkívül Biden elrendelte amerikai csapatok Németországba vezérlését.

Putyinnak „ördögi víziója van” a világ jövőjéről, fogalmaz az amerikai elnök. Amerikának mindig is kötelessége volt szembe szállni a gyengébbeket terrorizáló országokkal, így most Oroszországgal is.

Ha pedig az oroszok kibertámadásokat indítanak amerikai vállalatok ellen, válaszcsapások lesznek.

Biden: Nem tervezek beszélni Putyinnal
 
Ezt az AP újságírójának kérdésére válaszolta Biden. Az elnök magabiztos, hogy a most bejelentett szankciók elegek lesznek Putyin megállítására. Az orosz bankok elleni szankciók legalább annyira súlyosan fogják érinteni Oroszországot, mintha kizárnák őket a SWIFT-ből, válaszolta egy másik újságírói kérdésre.

Biden: Teljes a törés az amerikai-orosz diplomáciai kapcsolatokban
 
Az elnök azt viszont nem akarta kommentálni, hogy arra bíztatja-e Kínát, hogy szigetelje el gazdaságilag Oroszországot.

Biden: Az USA a NATO „minden centiméterét” meg fogja védeni, de Ukrajnába nem vezényelnek csapatokat
 
Biden elnök úgy fogalmazott, hogy az amerikai erők nem vesznek részt és nem is fognak részt venni az Oroszországgal folytatott ukrajnai konfliktusban.

„Erőink nem azért mennek Európába, hogy Ukrajnában harcoljanak, hanem azért, hogy megvédjék és megnyugtassák kelet-európai NATO-szövetségeseinket” – mondta.

Kreml: Oroszország kész tárgyalni Ukrajnával

Moszkva két követelést támaszt Kijevvel szemben.

Moszkva hajlandó tárgyalni Kijevvel a megadás feltételeiről a jelenleg Ukrajnában zajló orosz katonai offenzíva kapcsán – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára csütörtökön.

Peszkov szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök kifejezte készségét arra, hogy megbeszéléseket kezdjen ukrán kollégájával, amelynek középpontjában

a semleges státusz garanciájának megszerzése és a fegyverkorlátozás ígérete áll.

Ezen feltételek teljesülése Peszkov szerint „elegendőek lehetnek Ukrajna demilitarizálásához és nácitlanításához, és megszüntetnék azt a helyzetet, amit Oroszország jelenleg állama és népe biztonságára nézve fenyegetőnek tekint.”

„Az elnök megfogalmazta elképzelését arról, hogy mit várunk el Ukrajnától az úgynevezett »vörös vonal« problémák megoldása érdekében. Ez semleges státuszt, és ez a fegyverek bevetésének megtagadását jelenti” – magyarázta Peszkov.

Putyin dönti el, mikor ér véget az Ukrajna elleni offenzíva

A sajtótitkár hozzátette, hogy Putyin határozza meg a tárgyalások időpontját, de biztosította, hogy Oroszország csak akkor fog részt venni azokon, ha Ukrajna vezetése készen áll tárgyalni a feltételekről.

„A műveletnek megvannak a céljai – azokat el kell érni. Az elnök azt mondta, hogy minden döntés megszületett, a célok pedig megvalósulnak” – folytatta Peszkov, utalva arra, hogyha Kijev beleegyezik a követelésekbe, akkor le lehet fújni a jelenleg folyó katonai támadást Ukrajna ellen.

 

Rekordzuhanással zárta a napot az orosz tőzsde

Negatív rekordnak számító 33 százalékpontot esett csütörtökön az orosz tőzsde, írja az Interfax. A fő orosz tőzsdeindexnek számító MOEX ekkora mínusszal zárta a napot a reggelhez képest. A nap folyamán voltak ennél nagyobb, akár 45 százalékos esések is.

A legérzékenyebb veszteségeket orosz energiapiaci szereplők szenvedték el, a a Gazprom és a Rosznyeft részvényei 38, illetve 40 százalékot estek. Az orosz bankok közül a Sperbank és a VTB értéke is több mint 40 százalékkal csökkent, vélhetően nem függetlenül a várható nyugati szankcióktól. A rubel továbbra is rekordalacsony szinten van, csütörtökön hát százalékot esett az amerikai dollárral szemben.

Tüntetés Moszkvában - Molotov-koktéllal dobták meg a rendőröket

Tüntetés kezdődött az orosz fővárosban. Egy nő Molotov-koktélt dobott a rendőrök felé:

Orosz szárazföldi csapatok vonultak be Ukrajnába

Az orosz védelmi minisztérium csütörtök kora este elismerte, hogy szárazföldi erői bevonultak Ukrajnába a Krímről – ez volt az első megerősítés Moszkvából, hogy szárazföldi erői bevonultak az országba.

Oroszország korábban csak annyit közölt, hogy légi és rakétacsapásokat mért ukrán légi támaszpontokra, légvédelmi ütegekre és más katonai létesítményekre. A minisztérium közlése szerint 83 ukrán katonai létesítményt semmisítettek meg.

Az akció kezdete óta először Igor Konaszenkov, a védelmi minisztérium szóvivője megerősítette, hogy az orosz szárazföldi csapatok bevonultak Ukrajnába, és azt mondta, hogy a Krímtől északnyugatra fekvő Herszon városa felé nyomultak előre. A Herszon melletti víztározó biztosította a Krím számára az édesvíz nagy részét addig, amíg Ukrajna 2017-ben el nem zárta azt egy gáttal válaszul arra, hogy Moszkva 2014-ben annektálta a Krím félszigetet Ukrajnától.

Konaszenkov szerint az orosz csapatok lépése lehetővé tette, hogy újrainduljon a Krím vízellátása. (AP)

Konaszenkov bejelentésének idejére közben már az orosz erők elfoglalták a csernobili atomerőművet és környékét, a szóvivő viszont erről nem tett említést.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató