2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Orosz szárazföldi csapatok vonultak be Ukrajnába

Az orosz védelmi minisztérium csütörtök kora este elismerte, hogy szárazföldi erői bevonultak Ukrajnába a Krímről – ez volt az első megerősítés Moszkvából, hogy szárazföldi erői bevonultak az országba.

Oroszország korábban csak annyit közölt, hogy légi és rakétacsapásokat mért ukrán légi támaszpontokra, légvédelmi ütegekre és más katonai létesítményekre. A minisztérium közlése szerint 83 ukrán katonai létesítményt semmisítettek meg.

Az akció kezdete óta először Igor Konaszenkov, a védelmi minisztérium szóvivője megerősítette, hogy az orosz szárazföldi csapatok bevonultak Ukrajnába, és azt mondta, hogy a Krímtől északnyugatra fekvő Herszon városa felé nyomultak előre. A Herszon melletti víztározó biztosította a Krím számára az édesvíz nagy részét addig, amíg Ukrajna 2017-ben el nem zárta azt egy gáttal válaszul arra, hogy Moszkva 2014-ben annektálta a Krím félszigetet Ukrajnától.

Konaszenkov szerint az orosz csapatok lépése lehetővé tette, hogy újrainduljon a Krím vízellátása. (AP)

Konaszenkov bejelentésének idejére közben már az orosz erők elfoglalták a csernobili atomerőművet és környékét, a szóvivő viszont erről nem tett említést.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató