2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Támadnak az oroszok, lángokban Ukrajna nagyvárosai - már Csernobilt is bevették

Csütörtök hajnalban általános támadást kezdett Ukrajna ellen Vlagyimir Putyin. Az offenzív megindítása előtt közölte, a cél Ukrajna demilitarizálása.

PERCRŐL - PERCRE KÖZVETÍTÉSÜNK





Videókon a csernobili atomerőmű feletti ellenőrzést átvevő orosz harckocsik

 

 

 

Német kancellár: Putyin nem fogja megnyerni az Ukrajna elleni háborút

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem fogja megnyerni az Ukrajna ellen indított háborút, amelyért nem az orosz nép, hanem egyedül ő viseli a felelősséget, jelentette ki Olaf Scholz német kancellár csütörtöki televíziós beszédében.

Ez a háború Putyin háborúja

– húzta alá Olaf Scholz az MTI tudósítása szerint, kiemelve, hogy a nemzetközi közösség az utolsó pillanatig a párbeszédre törekedett Moszkvával, és remélte, hogy sikerül elkerülni a vérontást.

„Reménykedtünk, de nem voltunk naivak”, mondta a német kancellár, kifejtve, hogy kormánya az orosz-ukrán konfliktus tárgyalásos rendezését szolgáló erőfeszítésekkel párhuzamosan partnereivel és szövetségeseivel a NATO, az Európai Unió és a G7 csoport keretében együttműködve kidolgozott egy büntetőintézkedésekből álló csomagot, amely megmutatja az orosz vezetésnek, hogy „nagy árat fizet az agresszióért”.

Nem Oroszországban lesz a BL-döntő

Az ukrajnai helyzet eszkalálódása miatt az UEFA pénteken áthelyezi a Bajnokok Ligája döntőjét Szentpétervárról. A BL-döntő a 68 ezer férőhelyes szentpétervári Gazprom Arénában lett volna május 28-án, de Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke péntekre összehívta a végrehajtó bizottság „rendkívüli ülését”, hogy megerősítse a mérkőzés áthelyezésére vonatkozó döntést. Az Európai Parlament arra kérte az UEFA-t, hogy változtassa meg a helyszínt és az orosz városokat mellőzze.

Közben a lengyel, a svéd és a cseh labdarúgó szövetség közös közleményben jelezte, hogy szerintük Oroszország nem lehet házigazdája az idei világbajnokság márciusi pótselejtezőinek. A három szövetség azért fordult az UEFA-hoz és a FIFA-hoz, mert az orosz válogatott március 24-én a lengyel csapatot fogadná pótselejtezőn, a győztes pedig öt nappal később a svéd-cseh mérkőzés továbbjutóját látná vendégül a részvételért.

„A katonai eszkaláció súlyos következményekkel jár. Jelentősen csökkenti a nemzeti labdarúgó-válogatottjaink és a hivatalos delegációink biztonságát” – indokolta a kérését a három szervezet, ami azt várja a FIFA-tól és az UEFA-tól, hogy azonnal reagáljon a történtekre és álljon elő alternatív helyszínjavaslatokkal.

A lengyelek már kedden jelezték, hogy nem szeretnének Moszkvában pályára lépni. A vb-t idén november 21. és december 18. között rendezik Katarban.

(Sky Sports, MTI)

Videón, ahogy páncélozott járművek indulnak keletre a hódmezővásárhelyi laktanyáról

Sok honvéd vonul át a keleti országrészbe, humanitárius segítségnyújtásra és, ha kell, az esetleg átsodródó fegyveres csoportok elleni védelem érdekében.

A Hódpress tett közzé egy videót, melyen páncélozott szállító harci járművek, teherautók és honvédségi buszok indulnak el a hódmezővásárhelyi laktanyáról. A helyi lap szerint jó eséllyel a csapatmozgás annak része lehet, hogy az orosz-ukrán háború miatt egyre több magyar katona vonul át a keleti országrészbe. Erről Ruszin-Szendi Romulusz is beszélt a csütörtöki nap folyamán. 

A Magyar Honvédség parancsnoka szerint az átcsoportosításnak kettős célja van. Abban az esetben, ha humanitárius segítségnyújtásra van szükség, tudják támogatni a belügyi erőket a migránshullám kezelésében. Másrészt fel kell készülni a legrosszabbra: fegyveres csoportok átsodródása esetén a Magyar Honvédségnek késznek és képesnek kell lennie, hogy a magyar emberek biztonságát szavatolja.

 

Elérhetetlenek a legfontosabb orosz állami szervek honlapjai

Ahogy azt a Novaja Gazeta független orosz újság írja, jelenleg nem elérhető néhány orosz állami szerv, például a Kreml vagy a duma honlapja.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a leállást, illetve, hogy meddig fog tartani.

A nap folyamán korábban ukrán kormányzati honlapok leállásáról is lehetett olvasni, ám többségük ezekben a percekben rendesen működik.

Az oroszok elfoglalták Csernobilt

Médiajelentések szerint az orosz fegyveres erők bevették Csernobilt.

UNIAN: az orosz csapatok elfoglalták a csernobili atomerőművet.

A személyzet tagjait túszul ejtették.

Az Egyesült Államok F-35-ös vadászgépeket küld Litvániába és Észtországba

A litván védelmi minisztérium közleménye szerint az Egyesült Államok F-35-ös vadászgépeket küldött Litvániába és Észtországba.

„Az USA megfelelő választ ad az Oroszország által a szomszédságunkban indított háborúra. Az Egyesült Államok és más szövetségesek katonai jelenléte a balti országokban és Lengyelországban kulcsfontosságú biztonságunk szempontjából. Köszönöm” – üzente a Twitteren Arvydas Anušauskas, Litvánia védelmi minisztere.

A sajtóközlemény szerint további amerikai erőket telepítenek Lettországba. (Politico)

 

Az amerikaiak már Kijev elestére licitálnak

Az USA arra számít, hogy Kijev a következő 96 órában elesik - írta meg a Newsweek.

Nem kapcsolják le Oroszországot a SWIFT-rendszerről

Az egyik legsúlyosabb szankciós "fegyver" a nyugati hatalmak kezében, ha az orosz bankrendszert elvágják a globális bankrendszertől, azaz letiltják a SWIFT üzenetküldő rendszer használatát az orosz bankoknál. 

Viszont továbbra sem valószínű, hogy Oroszországot lekapcsolják a SWIFT.rendszerről - jelentették az európai uniós forrásra hivatkozva...

Az EU beidézte az orosz nagykövetet

Az Ukrajna elleni orosz támadásra adott EU-s válaszlépésekkel összefüggésben Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője megbízta Stefano Sanninót, az Európai Külügyi Szolgálat főtitkárát, hogy idézze be Vlagyimir Csizsovot, Oroszország EU melletti nagykövetét.

A találkozón Sannino főtitkár közölte: az EU a leghatározottabban elítéli az orosz fegyveres erők indokolatlan betörését Ukrajnába, és felszólítja Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy állítsa le a műveletet, továbbá feltétel nélkül vonja ki haderejét és katonai felszerelését az ország teljes területéről.

A főtitkár emellett tájékoztatta az orosz nagykövetet, hogy az EU-tagországok vezetői az esti rendkívüli találkozójukon határoznak az orosz beavatkozásra adott válaszokról. A válaszlépések az EU transzatlanti és hasonló gondolkodású partnereivel teljes mértékben összehangolt, ágazati és egyéni korlátozó intézkedéseket foglalnak magukban – áll a közleményben. Diplomáciai források szerint a szankciók az orosz ipart, pénzügyi szektort és az exportellenőrzést célozzák.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató