2024. május 17. - Paszkál
EUR : 386.16
USD : 355.15
Időjárás ikon15°10°

Támadnak az oroszok, lángokban Ukrajna nagyvárosai - már Csernobilt is bevették

Csütörtök hajnalban általános támadást kezdett Ukrajna ellen Vlagyimir Putyin. Az offenzív megindítása előtt közölte, a cél Ukrajna demilitarizálása.

PERCRŐL - PERCRE KÖZVETÍTÉSÜNK





Von der Leyen felsorolta, hogy az EU milyen szankciókkal sújtja még Oroszországot

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben felszólalva felvázolta az Oroszországot sújtó újabb gazdasági szankciókat.

Kijelentette, hogy az Európai Unió „felelősségre fogja vonni Oroszországot Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának e felháborító megsértéséért”. Von der Leyen azt mondta:

 

Megakadályozzák, hogy az orosz bankok hozzáférjenek az európai pénzpiacokhoz.

Megakadályozzák, hogy Oroszország hozzáférjen a kulcsfontosságú technológiákhoz és azok piacához.

Gyengíteni fogják Oroszország gazdasági bázisát és modernizációs képességét.

A szankciók növelni fogják a tőkekiáramlást és az inflációt Oroszországban, ami fokozatosan erodálni fogja az orosz ipart.

 

Von der Leyen szerint a szankciók célja, hogy súlyos csapást mérjenek a Kreml érdekeire, és gyengítsék a háború finanszírozására való képességüket.

„Hadd legyek nagyon világos: Putyin elnök az, akinek ezt meg kell majd magyaráznia a polgárainak. Tudom, hogy az orosz nép nem akarja ezt a háborút” – mondta Von der Leyen a CNN beszámolója szerint.

A Schalke 04 leveszi a mezéről a Gazprom logóját

Az orosz agressziót látva az FC Schalke 04 német másodosztályú labdarúgóklub úgy döntött, hogy eltávolítja a csapat legfőbb szponzora, a Gazprom orosz állami energetikai óriáscég logóját a klub mezeiről, a helyén a „Schalke 04” felirat fog szerepelni.

 

Biden összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot

A Fehér Ház tájékoztatása szerint Joe Biden amerikai elnök többek között Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval, Janet Yellen pénzügyminiszterrel, az egyesített vezérkar elnökével, Mark Milley tábornokkal, Lloyd Austin védelmi miniszterrel, Bill Bernsszel, a CIA igazgatójával és Kamala Harris alelnökkel beszéli át az orosz támadást.

Biden korábban már jelezte, hogy újabb szankciókat jelentenek majd be. Az amerikai elnök magyar idő szerint este hatkor fog várhatóan beszédet mondani.

Orosz ejtőernyősök foglaltak el egy Kijev melletti légibázist

Az ukrán fővárostól 40 kilométerre található Antonov légibázist egy alapos helikopter-támadást követően orosz ejtőernyősök foglalták el a reggeli órákban.

A narancs-fekete megkülönböztető karszalagot viselő légideszantosok rövid tűzharcot is vívtak a katonai repülőtér védőivel, de biztosították a légibázist, és előkészítették a terepet egy légihíd számára, melyen keresztül újabb orosz csapatokat dobhatnak át.

A CNN bázison tartózkodó tudósítója szerint a légibázis körül összevont ukrán csapatok ellentámadásra készülnek.

Infografikán az orosz invázió

A szürke színnel jelölték, ahova benyomultak az oroszok.

Pirossal a főbb csapásokat.

74 földi célpontot semmisítettek meg állításuk szerint az oroszok

Hivatalos közleményt adott ki kora délután az orosz hadügyminisztérium az eddigi csapásokról.

Az Interfax hírügynökség tájékoztatása szerint 74 ukrán katonai földi célpontot „semlegesítettek”. Ezek között van 11 katonai reptér, három parancsnoki bázis, az ukrán haditengerészet egyik bázisa és az S-300 and Buk-M1 légvédelmi rendszerek 18 radarállomása.

A közlemény arról is beszámol, hogy az egységeik előrenyomulnak Donbászban, az idáig ukrén ellenőrzés alatt lévő területeken. Eszerint a szakadár Donyecki Népköztársaság csapatai hét kilométert nyomultak előre Volnovaha környékén, Donyeck és a tengerparti Mariupol között.

A közlemény szerint 14 ukrán katona adta meg magát az orosz csapatoknak.

Kreml: Putyin fogja eldönteni, hogy mikor lesz vége a támadásnak

Arra a kérdésre, hogy mi lesz Ukrajna és vezetésének sorsa, Dmitrij Peszkov azt felelte: az az „ukrán nép döntésének kérdése”.

Az orosz katonai művelet célja Ukrajna demilitarizálása és nácitlanítása, azt, hogy meddig fog tartani, az orosz fegyveres erők főparancsnoka, Vlagyimir Putyin elnök fogja eldönteni – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak. Peszkov az arra vonatkozó kérdésre, hogy mi lesz Ukrajna és vezetésének sorsa a jövőben, kijelentette:

a többi az ukrán nép döntésének kérdése”.

A szóvivő szerint  Moszkva hajlandó lesz tárgyalni Kijevvel, ha az ukrán vezetés kész megtárgyalni az orosz fél által felvetett kérdéseket, egyebek között az ország semleges státusát.

(MTI)

 

Boris Johnson: Putyin nem győzheti le Ukrajnát

Közép-európai idő szerint 13 órakor Boris Johnson brit miniszterelnök televíziós beszédet intézett az Egyesült Királysághoz és Ukrajnához.

A brit miniszterelnök szerint Ukrajna nem provokálta ki a mai támadást, aminek a célpontja teljes egészében az ártatlan civil lakosság.

Vörös festékkel támadtak az írek

A Dublinban található orosz nagykövetség előtt álló "kétfejű sast" vörös festékkel öntötték le a tiltakozók.

Ismét beindultak a légvédelmi szirénák az ukrán fővárosban

Kijev most:

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató