2024. május 17. - Paszkál
EUR : 386.16
USD : 355.15
Időjárás ikon15°10°

Támadnak az oroszok, lángokban Ukrajna nagyvárosai - már Csernobilt is bevették

Csütörtök hajnalban általános támadást kezdett Ukrajna ellen Vlagyimir Putyin. Az offenzív megindítása előtt közölte, a cél Ukrajna demilitarizálása.

PERCRŐL - PERCRE KÖZVETÍTÉSÜNK





Felfüggesztették az ukrán bajnokságokat a hadiállapot miatt

Az Ukrán Labdarúgó-szövetség a hivatalos honlapján bejelentette, az országban bevezetett hadiállapot miatt felfüggesztette a bajnokságokat. Az ukrán élvonal küzdelmei a következő hétvégén folytatódtak volna. A 16 csapatos bajnokságot a Sahtar Doneck vezeti, két ponttal megelőzve a második Dinamo Kijevet - írta a Nemzeti Sport.



Az orosz–ukrán konfliktus miatt a nemzetközi sajtóban felvetődött, hogy az UEFA elveheti a Bajnokok Ligája idei döntőjének rendezési jogát Szentpétervártól.

A BL-ben, az Európa-ligában és az Európa-konferencialigában már nincs versenyben ukrán gárda. Az orosz klubok közül a Zenit a Real Betis vendégeként lép pályára csütörtök este az El-ben, a Szpartak Moszkva pedig a következő körben, a legjobb 16 között kezdi meg tavaszi szereplését a második számú európai kupasorozatban.

Az orosz nemzeti együttes is érdekelt a világbajnoki pótselejtezőn. Március végén Lengyelországot fogadja Moszkvában, míg továbbjutás esetén Svédország vagy Csehország lesz az ellenfele hazai pályán. A Lengyel Labdarúgó-szövetség arra kérte az UEFA-t, hogy az Oroszország elleni vb-pótselejtezőt semleges pályán játszhassa - írta a sportlap.

Ukránok keménykednek: Orosz hadifoglyokat mutogatnak

Fontos harcok zajlanak Scsasztia és Sztanickij Luhanszka körül. Az orosz katonai erők többször is megpróbáltak átjutni a folyón, és átvágni a védelmi vonalunkon. Az ukrán csapatok gyorsan reagáltak a helyzetre, és elsöprő választ adtak az ellenségnek,- írják az Ukránok a Facebookon.

Scsasztia most már teljes mértékben az ukrán csapatok ellenőrzése alatt áll. A harcok során az ellenség jelentős veszteségeket szenvedett élőkben és felszerelésben, és visszavonult. 

Az orosz megszállókat elfogták.

Az alábbi képet mellékelték:

Kijev utcáin tankok vonulnak

Egy, a Twitterre feltöltött videó tanúsága szerint harckocsik és más katonai járművek lepték el az ukrán főváros utcáit.

Bécsből már három teherautónyi segélyszállítmány indult el Ukrajnába

Amint értesültek az orosz támadásról, három teherautónyi segélyszállítmányt indított útnak Bécs vezetése Ukrajnába. A rakomány főleg orvosi eszközökből áll. Michael Ludwig polgármester kiemelte a szoros kapcsolatot Bécs és Ukrajna között, és azt mondta, segítik az ott élőket, szolidárisak velük a jelenlegi helyzetben. A 15 tonnányi segélyszállítmány elsősorban orvosi eszközökből – FFP2-es maszkokból és orvosi védőfelszerelésből – áll, amelyeket a kijevi és odesszai kórházak ovosainak és ápolóinak szánnak.

„Az Ukrajnából érkező képsorok mélységesen megrendítenek bennünket. Ez egy szomorú és nyomasztó nap. Mélységesen együttérzünk az ártatlan civilekkel, akik a fő elszenvedői ennek a konfliktusnak. Ausztria semleges ország ugyan, de nem vagyunk semlegesek, ha az értékrendünkről van szó. Ezért Bécs kész segíteni a szükséget szenvedőknek” – mondta Ludwig azzal, hogy Bécs hosszú humanitárius történelemmel rendelkezik, „a magyarországi eseményektől a jugoszláv polgárháborún át a közel-keleti konfliktusig – sok ember talált nálunk védelmet és segítséget. Az ukrajnai háború nagyságrendje miatt természetesen szükség lesz az összes osztrák tartomány szolidaritására és erőfeszítésére.” Az eddigieken túl további teherautónyi hét segélyszállítmányt küldenek Ukrajnába.

Odacsaptak az oroszok

Teljesen megsemmisült az ukrán fegyveres erők harckocsioszlopa Herszon közelében.

A Vodafone és Telekom is díjmentessé tette a roamingot Ukrajnában

Az Ukrajnában kialakult háborús helyzet miatt a Vodafone Magyarország minden Ukrajnában tartózkodó lakossági ügyfelének díjmentessé teszi a roamingot, az SMS-, adat- és hívásforgalom esetében egyaránt. A díjmentes forgalmazás a Magyarországra indított hívásokra és SMS-ekre, valamint az Ukrajnán belüli forgalmazásra vonatkozik.

A Magyar Telekom szintén csütörtökön jelentette be, hogy az ügyfeleinek 2022. február 1-től visszavonásig az ukrajnai roaming partnerhálózatokon forgalmazott roaming díjait, beleértve az alapdíjas hanghívásokat, az alapdíjas SMS-eket és a mobilinternet forgalmat, teljes mértékben, összeghatár nélkül jóváírja annak érdekében, hogy a hozzátartozóikkal történő kommunikációjukat támogassa.

(MTI)

Varsóban tüntetnek az orosz követség előtt

Tüntetők ostromolják a varsói orosz nagykövetséget

Benyomultak Kijev megyébe az orosz csapatok, lezuhant egy ukrán gép

Orosz csapatok betörtek az államhatáron Fehéroroszország felől Kijev megyébe – közölte csütörtökön az ukrán határőrszolgálat.

Az UNIAN hírügynökség jelentette, hogy Kijev megyében lezuhant az ukrán légierő egyik AN-26-os gépe. A repülőgépen 14-en voltak, közülük öten életüket vesztették. A Szuszpilne hírportál közben arról számolt be, hogy a hatóságok lezárják a fővárosba, Kijevbe bevezető utakat. Kifelé szabad a forgalom a fővárosból.   

 A határőrség közleménye szerint Kijev megyében a határőrök az ukrán katonákkal együtt "harcba bocsátkoztak az orosz betolakodókkal". A Kijev megyei Hosztomel települést - ahol az Antonov állami repülőgépgyár reptere van - helikopterekről lövik az oroszok, egyes források szerint deszant alakulatokat vetettek be a reptér elfoglalására. Anton Herascsenko, a belügyminiszter tanácsadója úgy tudja, hogy három, támadó helikoptert az ukrán légvédelem semlegesített.  A szintén Fehéroroszországgal határos Zsitomir megyében Grad rakéta-sorozatvetőkkel lőtték az ottani határőrök laktanyáját. AZ ukrán határőrség közölte, hogy a határmenti egységeket

a helyzettől függően tartalék pozíciókba csoportosítják át a fegyveres erőkkel és a nemzeti gárdával együttműködésben.      

A vezérkari főnökség jelentése szerint Csernyihiv megyénél sikerült megfékezni az orosz csapatok benyomulását Ukrajnába. Ugyanakkor – az UNIAN hírügynökség szerint – súlyos harcok dúlnak Harkiv megye, valamint a Donyec-medence térségében.  Az ukrán hadsereg kora délután azt közölte, hogy Oroszország eddig több mint harminc csapást mért ukrajnai polgári és katonai infrastrukturális létesítményekre.      

Az ukrán szárazföldi erők azt közölték, hogy az ukrán 93-as gépesített dandár tagjai foglyul ejtettek két orosz katonát a Donyec-medencében. 

(MTI)

Harkovot be akarják keríteni az orosz csapatok

Több nemzetközi lap helyi információi szerint az orosz szárazföldi offenzíva első számú célpontja az észak-ukrajnai nagyváros, Harkiv, melyet a támadóékek megpróbálnak bekeríteni.

Az orosz erőfölény ellenére súlyos harcok folynak a város körül, a védők ugyanis felkészülten várták őket. Egyébként kicsin múlt, hogy Harkiv 2014-ben nem vált a harmadik szakadár népköztársasággá.

A kínai külügyminisztérium szerint Moszkvának nincs szüksége Peking támogatására

Kína kommentálta az ukrajnai orosz hadműveletet.



A kínai külügyminisztérium csütörtökön kijelentette, hogy Moszkvának nincs szüksége Peking támogatására az ukrajnai katonai akciójához.

"Ami azt az amerikai felvetést illeti, hogy Oroszországnak Kína támogatása kell a fellépéshez, úgy vélem, Oroszország nagyon nem örülne egy ilyen kijelentésnek"

- mondta Hua Csunying minisztériumi szóvivő a szokásos sajtótájékoztatón a médiának.

Hua elmondta, hogy Oroszország a Biztonsági Tanács állandó tagja és független hatalom. Azt állította, hogy Moszkva lépése kizárólag saját megítélésén és nemzeti érdekein alapul.

Hangsúlyozta, hogy a kínai-orosz kapcsolatok az elzárkózáson, a nem konfrontáción és a harmadik felek ellen nem irányuló támadásokon alapulnak.

Kínának nem érdeke és nem is áll szándékában követni a hidegháborús, barát vagy ellenség mentalitást - tette hozzá. 

Hua nem nevezte inváziónak az orosz agressziót.

A hadműveletre napokkal azután került sor, hogy Moszkva elismerte a donyecki és luganszki köztársaságok függetlenségét a Donbasszban. Moszkva azt állította, hogy Kijev nem teljesítette a 2014-ben és 2015-ben a szakadárok és az ukrán kormány közötti konfliktus rendezésére kötött minszki megállapodásokban foglalt kötelezettségeket.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató