2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

A kárpátaljai magyar családok befogadására mozgósítanak Erdélyben

Erdély egyik legrégebbi nemesi családja, a Kemény család felajánlotta az egykori vadászkastélyt az ide érkezőknek.

Szolidaritást vállal, és minden lehetséges segítséget megad kárpátaljai testvérvárosának, Ungvárnak, illetve az ukrajnai menekülteknek Marosvásárhely. Nemcsak a város elöljárósága mozgósítja erőforrásait, hanem a civilek és vállalkozók is, akik szállást, ételt és munkalehetőséget biztosítanának elsősorban a kárpátaljai magyaroknak vagy románoknak, tulajdonképpen bárkinek, aki a háború elől menekülve segítségre szorul – számol be a Főtér.

Az erdélyi magyar portál cikkéből kiderül:  Erdély egyik legrégebbi nemesi családjának egyike, a Kemény család felajánlotta az egykori vadászkastélyt az ide érkező ukrajnai családoknak. Nagy Kemény Géza két-három magyar családot befogadna a Galányán található vendégházába is. Felhívását a Facebookon, illetve több kárpátaljai magyar szervezet, egyesület oldalán is megosztotta, így a hír eljutott a megfelelő helyre. Eddig egy kétgyerekes család jelentkezett, emellett sok segítő szándékú vállalkozó, civil szervezet, és magánszemély is jelezte adományozási szándékát, többek között Kolozs megyéből is.

Volt megyei tanácsos lakást, munkahelyet kínált fel a kárpátaljai menekülő családoknak Balogh József vállalkozó is Gernyeszegen. Balogh azt szorgalmazza, hogy a magyar polgármesterek által irányított községekbe fogadjanak be minél több kárpátaljai magyar családot, hiszen sok az üresen álló ház, a falvak többségében magyarul tanulhatnának a gyerekek, munkahelyet is lehetne találni mindenki számára.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató