2024. május 14. - Bonifác
EUR : 387.34
USD : 359.18
Időjárás ikon22°11°

Kijevet minden irányból támadják, heves utcai harcok mindenhol - Élő -

Cikkünk folyamatosan frissül!

A magyar külügyminiszter az ukrán elnök hivatalvezetőjének és az orosz külügyminiszternek is felajánlotta, hogy Budapesten tárgyaljanak a békéről – mondta Szijjártó Péter egy péntek esti Facebook-videójában, amely a brüsszeli repülőtéren készült, útban egy NATO-megbeszélés felé.

Szijjártó elmondta: üdítő volt olvasni azokat a híreket a mai napon, melyek szerint Ukrajna és Oroszország hajlandó lenne tárgyaóasztalhoz ülni. Ismertette: korábban Minszk és Varsó is felmerült lehetséges helyszínként, de egyikből se lett semmi egyelőre. Szijjártó ezután elmondta: felhívta Szergej Lavrov külügyminisztert, hogy jöjjenek Budapestre megbeszélni az ügyeket. Az orosz külügyminiszter nem zárkózott el az ötlettől, mint ahogy  Andrej Jermak, Zelenszkij tanácsadója sem. Szijjártó reméli, néhány óra, esetleg pár nap alatt döntést hoznak az ügyben.

 


Percről-percre tudósításunk

Kijev ostrom alatt

Szombat hajnalban Kijev több kerületében is heves utcai harcok törtek ki az orosz és az ukrán erők között.

Késő este az ukrán fővárosban:

Vitalij Klicsko főpolgármester már előre közölte, a hétvége döntő lesz az ukrán főváros számára. Közben Moszkva és Kijev a fegyverszüneti tárgyalások helyszínéről és időpontjáról egyeztet.

Washington menedéket ajánlott Volodimir Zelenszkij ukrán államfőnek, ő visszautasította a kezdeményezést.

Géppisztolyok és géppuskák ropognak Kijevben, egyszerre több felől is hallható az automata fegyverek zaja, az összecsapásokban páncélozott járművek is részt vesznek. „Ne menjenek az ablakokhoz, ne lépjenek ki az erkélyekre, maradjanak a lakások belső helyiségeiben, például a fürdőszobában. Ha meghallják a szirénák hangját, azonnal menjenek le az óvóhelyekre” – figyelmeztette szombat hajnalban a kijevieket a polgármesteri hivatal.

Meg nem erősített hírek szerint komoly tűz ütött ki a fővárosi állatkertben, a környéken órák óta tartanak az összecsapások.

Az ukrán hadsereg megerősítette a stratégiai fontosságú objektumok, elsősorban a hidak őrzését, és ellenőrző pontokat állított fel a városba vezető utak mentén és a legfontosabb intézmények mellett is. A védők vállról indítható brit harckocsielhárító rakétákat is kaptak.

Az utcákon rendőrök és katonák járőröznek, akik azokat az orosz diverzánsokat keresik, akik különleges, sötétben is észlelhető festékekkel jelölik meg a célpontokat az orosz dróntámadások számára, vagy pontosítják a célpontként kijelölt objektumot földrajzi koordinátáit. Éjszaka sem volt nyugalom, több orosz rakéta is becsapódott az egyik kijevi hőerőmű közelében. „Tömegesen jönnek az önkéntesek és annyian vannak, hogy nincs elég fegyver és egyenruha a számukra” – mondta a hvg.hu-nak egy rendőr, aki éppen biztosította, amint egy kisteherautó utánpótlást és élelmet vitt az önkénteseknek.


Zelenszkij videóban cáfolta az értesülést, hogy fegyverletételre kérte volna az ukrán hadsereget

Az ukrán elnök rövid szombat reggeli bejelentkezésében azt mondta, hogy olyan álhírek terjednek, melyek szerint azt mondta a hadseregnek, hogy adják meg magukat, de erről szó sincs. Mint mondta, most itt van, és üzeni mindenkinek, hogy nem teszik le a fegyvert és meg fogják védeni a hazájukat és a gyerekeiket.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató