2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Kijevet minden irányból támadják, heves utcai harcok mindenhol - Élő -

Cikkünk folyamatosan frissül!

A magyar külügyminiszter az ukrán elnök hivatalvezetőjének és az orosz külügyminiszternek is felajánlotta, hogy Budapesten tárgyaljanak a békéről – mondta Szijjártó Péter egy péntek esti Facebook-videójában, amely a brüsszeli repülőtéren készült, útban egy NATO-megbeszélés felé.

Szijjártó elmondta: üdítő volt olvasni azokat a híreket a mai napon, melyek szerint Ukrajna és Oroszország hajlandó lenne tárgyaóasztalhoz ülni. Ismertette: korábban Minszk és Varsó is felmerült lehetséges helyszínként, de egyikből se lett semmi egyelőre. Szijjártó ezután elmondta: felhívta Szergej Lavrov külügyminisztert, hogy jöjjenek Budapestre megbeszélni az ügyeket. Az orosz külügyminiszter nem zárkózott el az ötlettől, mint ahogy  Andrej Jermak, Zelenszkij tanácsadója sem. Szijjártó reméli, néhány óra, esetleg pár nap alatt döntést hoznak az ügyben.

 


Percről-percre tudósításunk

Az ukrán fronton vesztette életét Kadirov tábornoka

Jelentések szerint Magomed Tuszajev csecsen tábornok életét vesztette a harcokban.

Az információink szerint Kijev közelében megölték Tusajev tábornokot - a csecsen nemzeti gárda 141. gépesített ezredének parancsnoka volt.

 

 

Abramovics távozik a Chelsea éléről

Rövid közleményben jelentette be a Chelsea klubtulajdonosa, az orosz multimilliárdos Roman Abramovics, hogy lemond a klub irányításáról.

Abramovics nem utalt rá, de gyanítható, hogy az orosz invázió nyomán érvénybe lépő nemzetközi pénzügyi szankcióknak fontos szerepük volt a döntésben.

Előzmények itt!

Hat görög meghalt egy orosz bombatámadásban

Görögország berendelte az orosz nagykövetetet azután, hogy egy bombatámadásban hat görög állampolgár meghalt, hat másik pedig megsebesült az ukrajnai Mariupol mellett.

A görög külügyminisztérium közölte, hogy az egyik sérült egy gyerek.

Készülnek a Molotov-koktélok Odesszában

A helyiek így várják az oroszokat...

Több millió dollárnyi bitcoint juttattak el Ukrajnának

Kriptovaluta-elemzők szerint eddig legalább 9 millió dollárt ajánlottak fel az ukrán háborús erőfeszítések támogatására névtelen Bitcoin-adományozók – számolt be a BBC.

Eddig több mint 4000 adomány érkezett, de volt egy olyan ismeretlen adományozó, aki 3 millió dollár értékben küldött Bitcoint egy civil szervezetnek, míg az átlagos adomány körülbelül 95 dollár.

Az ukrán állam hivatalos Twitter-fiókja arra kérte a felhasználókat, hogy álljanak ki Ukrajna népe mellett, és közölték, elfogadnak adományokat Bitcoin, Ethereum és USDT kriptovaluták formájában is.

Németország nagy mennyiségű fegyverrel segíti az ukrán védekezést

A német kormány hivatalosan is felfüggesztette azt a II. világháború óta tartó gyakorlatát, hogy nem engedélyezi német fegyverek szállítását konfliktuszónákba.



Ez már délután elterjedt, miután kiszivárgott, hogy Hollandiának a német kormány engedélyezte 400 rakétavető leszállítását Ukrajna számára. A kabinet ezt nem csak megerősítette később, de bejelentették, hogy Németország is támogatja az ukrán védekezést.

Olaf Scholz kancellár maga jelentette be, hogy

Németország 1000 tankelhárítót és 500 Stinger-típusú légvédelmi rakétát küld Ukrajnának.

Scholz azt nyilatkozta szombat kora este, hogy Németország „kötelessége, hogy lehetőségeihez mérten támogassa Ukrajnát abban, hogy megvédje magát Vlagyimir Putyin megszálló hadseregével szemben”.

A fegyvereket a lehető leghamarabb leszállítják az ukrán hadseregnek.

Berlin engedélyezte NATO-partnerországainak, Hollandiának és Észtországnak is a fegyverszállításokat Ukrajnának. Hollandia esetében 400 német gyártmányú páncéltörő fegyverről van szó, Észtország pedig engedélyt kapott arra, hogy régi NDK-s (keletnémet) készletekből tüzérségi fegyvereket küldjön.

(Deutsche Welle)

Bérelt lakásokban rejtőzködő orosz diverzánsokat kutatnának fel az ukrán hatóságok

Az ukrán hatóságok némileg meglepő felhívást tettek közzé: arra bíztatják a lakosságot, hogy jelentsék, ha a szomszédságukban van olyan bérelt lakás, amelybe 2021. decembere óta költözött be 2-3 fiatal, férfi albérlő, akik oroszok lehetnek. Azt gyanítják ugyanis, hogy Oroszország az elmúlt hónapokban alvó diverzánsok telepített Ukrajnába, akik lőfegyverekkel is rendelkeznek, és most, a harcok során lépnek majd akcióba szabotázscsoportok irányítóiként.

(Unian)

Az Instagram letiltotta Ramzan Kadirovot

Lépett az Instagram nevű közösségi oldal.

Letiltották a csecsen vezért, Ramzan Kadirovot.

Kadirov rendszeresen jelentkezett be élő videóban, a napokban is többször üzent az ukrán népnek, a hadseregnek és Zelenszkijnek...

Zelenszkij most a pápának hálákodik

Egész nap a Twitteren lóg a bohóc ukrán elnök.

Megköszöntem Ferenc pápának az ukrajnai békéért és a tűzszünetért folytatott imát. Az ukrán nép érzi Őszentsége lelki támogatását.

- írja Zelenszkij.

Biden: Oroszország nagy árat fizet majd az Ukrajna elleni invázióért

Joe Biden egy szombati interjúban arról beszélt, hogy az egyik legfontosabb stratégiai célja jelenleg az, hogy megtartsa a NATO és az Európai Unió egységét, írja a CNN. Az amerikai elnök úgy fogalmazott, hogy kezdetektől fogva biztossá akarja tenni, hogy a NATO és az EU egy oldalon legyen. Mindezt azért, tette hozzá, mert úgy gondolta, hogy Putyin azt hiszi, meg tudja osztani a NATO-t. Viszont ez nem történt meg.



Biden arról is beszélt, hogy Oroszország rövid és hosszú távon is nagy árat fizet majd az Ukrajna elleni invázióért. Úgy vélekedett, hogy a konfliktus akár közelebb is hozhatja Európát és a NATO-t.

Putyin épp az ellenkező hatást éri el, mint ami a célja volt

– fogalmazott.

Az amerikai elnök szerint két opció van: az egyik a harmadik világháború, háború Oroszországgal, a másik pedig, hogy biztossá tegyék, hogy egy ország, ami a nemzetközi joggal ennyire szembe megy, megfizet azért, amit tett.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató