2024. május 14. - Bonifác
EUR : 387.34
USD : 359.18
Időjárás ikon22°11°

Kijevet minden irányból támadják, heves utcai harcok mindenhol - Élő -

Cikkünk folyamatosan frissül!

A magyar külügyminiszter az ukrán elnök hivatalvezetőjének és az orosz külügyminiszternek is felajánlotta, hogy Budapesten tárgyaljanak a békéről – mondta Szijjártó Péter egy péntek esti Facebook-videójában, amely a brüsszeli repülőtéren készült, útban egy NATO-megbeszélés felé.

Szijjártó elmondta: üdítő volt olvasni azokat a híreket a mai napon, melyek szerint Ukrajna és Oroszország hajlandó lenne tárgyaóasztalhoz ülni. Ismertette: korábban Minszk és Varsó is felmerült lehetséges helyszínként, de egyikből se lett semmi egyelőre. Szijjártó ezután elmondta: felhívta Szergej Lavrov külügyminisztert, hogy jöjjenek Budapestre megbeszélni az ügyeket. Az orosz külügyminiszter nem zárkózott el az ötlettől, mint ahogy  Andrej Jermak, Zelenszkij tanácsadója sem. Szijjártó reméli, néhány óra, esetleg pár nap alatt döntést hoznak az ügyben.

 


Percről-percre tudósításunk

Márki-Zay: Követeljük, hogy függesszék fel az orosz propaganda sugárzását a közmédiában

„Követeljük, hogy azonnali hatállyal függesszék fel az orosz propaganda sugárzását a magyar közmédiában! Követeljük a magyar emberek hiteles tájékoztatását az adóforintjainkból működő televízióban és rádióban!” - írja a Facebookon az ellenzék messiása.

Közben az LMP-s Ungár Péter a médiatanácshoz fordult. 

Folytatódnak a harcok Kijevben

Jelenleg komoly tűzharc zajlik az ukrán fővárosban:

Új-zélandi szankciók

Wellington megtiltja az orosz kormánytisztviselők és az ukrajnai invázióval kapcsolatban álló személyek belépését az országba, megtiltja az orosz hadseregnek szánt áruexportot, és felfüggeszti kétoldalú kapcsolatát a külügyminisztériummal.

Érkeznek Kelet-Európába a NATO-erők

A brit erők egységei Észtországba érkeztek, hogy megerősítsék a NATO keleti frontját – közölte a brit védelmi minisztérium. A Királyi Haditengerészet hajói, a brit hadsereg katonái és a Királyi Légierő vadászgépei a NATO keleti frontjának megerősítésére Kelet-Európába települtek – áll a brit védelmi minisztérium szombati közleményében.

„A HMS Trent a Földközi-tenger keleti részén tartózkodik, ahol NATO-gyakorlatokat hajt végre a Merlin helikopterekkel és a RAF P8 Poseidon tengeri járőröző repülőgépeivel” – írják. A HMS Diamond romboló Portsmouthból fog csatlakozni a többi csapathoz.

Harckocsik és páncélozott járművek „érkeztek Észtországba Németországból, további felszerelések és 1000 katona érkezik a következő napokban” – tette hozzá a minisztérium.

A közlemény szerint a Typhoon vadászgépek „ciprusi és brit bázisokról repülve most a NATO-szövetségesek mellett Románia és Lengyelország felett járőröznek a NATO légterében, a Voyager légi utántöltő repülőgépek támogatásával”.

A németek engedélyezték Hollandiának, hogy fegyvereket küldjenek Ukrajnába

Németország hosszú időn át nem engedélyezte az általa felügyelt halálos fegyverek háborús zónába való küldését, most azonban Hollandiával szemben kivételt tett – írja a Politico.

A lap cikkében kifejti, hogy az ukránok segítésére küldött gránátvetők felett a németeknek azért van döntési joga, mivel azokat az országban gyártották, így jogukban állna azt megakadályozni.

A lépés nem jelenti azt, hogy a jövőben Németország minden hasonló kérdésnek zöld utat enged majd, de jól mutatja, hogy több európai ország után ezentúl Németország is mobilizálhatja majd a fegyverarzenálja egy részét, hogy az EU-n keresztüli korlátozások mellett ezzel is harcoljon az oroszok ellen.

A Politico néhány másik segítségnyújtásról is beszámol:

Lengyelország lőszert

Észtország és Lettország üzemanyagot, orvosi segédeszközöket, illetve páncéltörőket,

Csehország és Szlovákia lőszert, illetve üzemanyagot (előbbi emellett fegyvereket)

Belgium 2000 gépfegyvert, illetve 3800 tonna benzint és kerozint küld,

az Egyesült Államok 350 millió dollárra emelte a segítségnyújtásra szánt keretét, Hollandia pedig rövidesen kétszáz Stinger légvédelmi rakétát is útnak indít majd.

Adománygyűjtésre és segítségnyújtásra szólít fel Németh Szilárd

„Minden magyar felelős minden magyarért!”

„A háború elől sokan menekülnek Ukrajnából Magyarországra. Arra kérem Önöket, hogy fogjunk össze és segítsünk a kárpátaljai magyaroknak!” – kéri követőit szombat délelőtt a Facebook-oldalán Németh Szilárd.

„Köszönettel várjuk adományaikat - tartós élelmiszereket, bébiételeket, pelenkákat, takarókat, ruhákat - a csepeli Fidesz-irodában (Kossuth Lajos utca 67.) hétköznap 8 és 18:30, szombaton 8 és 15:00, vasárnap 8 és 12:00 óra között” – írja a fideszes politikus aki így zárja posztját:

„Minden magyar felelős minden magyarért!”

A brit hírszerzés szerint lelassult az orosz támadás

Az éjszakai összecsapásokban Kijevben feltehetően korlátozott számú, már ott tartózkodó orosz szabotázscsoport vett részt.

A brit védelmi minisztérium hírszerzési értesülésekre hivatkozva a következő információkat osztotta meg a Twitteren szombat délután:

Az orosz előrenyomulás sebessége átmenetileg lelassult, feltehetően a logisztikai nehézségek és az erős ukrán ellenállás miatt.

Az orosz főerők kikerülik a nagyobb lakossággal rendelkező ukrán településeket, míg a hátrahagyott egységeik bekerítik és elszigetelik őket.

Az éjszakai összecsapásokban Kijevben minden valószínűség szerint korlátozott számú, már ott tartózkodó orosz szabotázscsoport vett részt.

Kijev elfoglalása továbbra is Oroszország elsődleges katonai célja.

„Kurva ruszkik” – skandálják a lengyel focidrukkerek

Nem fogták vissza magukat a Legia Warszawa és a Wisla Kraków drukkerei a meccs előtt.

A románok is kitiltották az orosz repülőgépeket a légterükből

Az Egyesült Királyság és Észtország után Lettország, Szlovénia és Románia is bejelentette szombaton, hogy kitiltja az orosz kereskedelmi repülőket a légterükből.

Oroszország sem rest reagálni a szankciókra, lezárták a légterüket a bolgár, a brit, a lengyel és a cseh gépek előtt, akik már korábban bejelentették, hogy kitiltják az orosz gépeket.

A tiltások miatt a Flightradar24 szerint 75 perccel tovább tart most egy repülőút Moszkvából Budapestre, mert a repülőknek ki kell kerülnie Lengyelországot.

(BBC)

A háború első két napján 27 ezren jöttek át az ukrán-magyar határon

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrkapitányság elárulta, csütörtök 11 óra és péntek 11 óra között összesen 27 011 ember lépett át az ukrán határátkelőhelyeken.

A rendőrségi elmondta, „nem hagyja segítség nélkül az Ukrajnából Magyarországra érkezőket”, akik menetrendi, vagy anyagi okokból, családi, rokoni, baráti segítség híján nem tudnak a határátkelőhelyekről tovább indulni, azokat a rendőrök az önkormányzatok által biztosított melegedő helyekre kísérik.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató