2024. május 14. - Bonifác
EUR : 387.34
USD : 359.18
Időjárás ikon22°11°

Kijevet minden irányból támadják, heves utcai harcok mindenhol - Élő -

Cikkünk folyamatosan frissül!

A magyar külügyminiszter az ukrán elnök hivatalvezetőjének és az orosz külügyminiszternek is felajánlotta, hogy Budapesten tárgyaljanak a békéről – mondta Szijjártó Péter egy péntek esti Facebook-videójában, amely a brüsszeli repülőtéren készült, útban egy NATO-megbeszélés felé.

Szijjártó elmondta: üdítő volt olvasni azokat a híreket a mai napon, melyek szerint Ukrajna és Oroszország hajlandó lenne tárgyaóasztalhoz ülni. Ismertette: korábban Minszk és Varsó is felmerült lehetséges helyszínként, de egyikből se lett semmi egyelőre. Szijjártó ezután elmondta: felhívta Szergej Lavrov külügyminisztert, hogy jöjjenek Budapestre megbeszélni az ügyeket. Az orosz külügyminiszter nem zárkózott el az ötlettől, mint ahogy  Andrej Jermak, Zelenszkij tanácsadója sem. Szijjártó reméli, néhány óra, esetleg pár nap alatt döntést hoznak az ügyben.

 


Percről-percre tudósításunk

Keménykednek az ukrán katonák

Mariupol felé terjednek az összecsapások.

A helyiek által megosztott felvételeken egy ukrán nemzeti gárdista - aki egy NLAW ATGM-val van felfegyverkezve - azt mondja:

- "A mi fiaink megmutatják a megszállóknak, hogyan kell enni a kagylót tengerparton, (mikor homokkal van teli a szájuk...)
Hihetetlen, de minden fronton megpörköljük őket!"

 

Folytatódnak a harcok Harkovnál

A svédek sem fociznak az oroszokkal

Elsőként az oroszokkal összesorsolt lengyelek jelentették be, hogy nem utaznak el a két csapat március 24-re kiírt világbajnoki pótselejtezőjére, függetlenül annak helyszínétől.

A Lengyel Labdarúgó Szövetség azt is közölte, hogy közös álláspontot akarnak kialakítani a másik ágon találkozó svéd és cseh válogatottal, hogy ők is bojkottálják az oroszokat, ha továbbjutnának.

A svéd szövetség válaszára nem kellett sokat várni, már pár órával később bejelentették, hogy ők sem lépnek pályára Oroszország ellen:

Kijevben hétfő reggelig kijárási tilalom van

Kijevben helyi idő szerint délután ötkor életbe lépett a kijárási tilalom, amely egészen hétfő reggel nyolc óráig tart majd.

Eredetileg csak minden nap délután öttől másnap reggel nyolcig tartott volna, de végül a szigorítás mellett döntöttek. Kijev polgármestere korábban azt mondta, a kijárási tilalom alatt az utcán tartózkodó összes civil az ellenség tagjának minősül.

Az ukrán himnusszal "hekkelték" meg az oroszokat

Az orosz állami televíziós csatornákat rövid időre feltörték, hogy eljátsszák Ukrajna himnuszt.

Az amerikaiak szerint Putyin több tízezer új katonát vetett be az elmúlt 24 órában

Az amerikai védelmi minisztérium egyik magas beosztású tisztségviselője szerint az orosz elnök már behívatta és bevetette a tartalékosokat is.

A Pentagon szerint az oroszok nem értek el akkora légi fölényt, mint amire előzetesen számítottak: az ukrán légvédelem működik, gépeik repülnek és visszatámadják az orosz erőket.

(Guardian)

Kadirov: Zelenszkijnek fel kellene hívnia Putyint, és bocsánatot kellene kérnie tőle

Csapatfotó a csecsen seregről az ukrajnai utazás előtt.

Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője, Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségese szombaton azt mondta: csecsen harcosok települtek Ukrajnába, egyúttal felszólította az ukránokat, hogy buktassák meg kormányukat.

Egy online közzétett videófelvételen Kadirov azzal dicsekedett, hogy a csecsen egységek eddig nem szenvedtek veszteségeket.

Ugyanitt azt fejtegette: az oroszok könnyen bevehetnének nagy ukrán városokat, így Kijevet is, de az a feladatuk, hogy elkerüljék az emberáldozatokat.

Pénteken írtunk már róla, hogy a Baza orosz hírügynökség szerint a csecsen biztonsági erők tagjai a csecsenföldi Groznijban készülnek az ukrajnai bevetésre. Egy videó is nyilvánosságra került, amin Kadirov elnök közel 10 ezer csecsen harcost hergel a közelgő küzdelem előtt.

Az elnök akkor állítólag arról beszélt, hogy

Zelenszkijnek fel kellene hívnia Putyint, és bocsánatot kellene kérnie tőle. 

Zelenszkij szerint akciót indítottak azért, hogy elfogják őt

A Sky News szerint Volodimir Zelenszkij azt mondta:

AZ UKRÁN HADSEREG MEGHIÚSÍTOTT EGY, AZ Ő ELFOGÁSÁRA IRÁNYULÓ TERVET.

Hozzátette: az oroszok célja az volt, hogy az elfogása után a saját vezetőjüket állítsák Ukrajna élére. 

Volodimir Zelenszkij már csütörtökön is arról beszélt, hogy jelenleg ő és családja az oroszok első számú célpontja. 

Oroszellenes tüntetést tart a magyarországi ukrán közösség Budapesten

„Ruszkik haza” – skandálják a magyarországi ukrán közösség háborúellenes tüntetésén az orosz nagykövetség Bajza utcai épülete előtt.

A Українська асоціація „Єдність” nevű, budapesti ukrán egyesület szervezett demonstrációt szombat délutánra. „Támogassuk Ukrajnát az orosz agresszió elleni harcban, a béke és a szuverenitása megőrzése érdekében!” – állt a tüntetés leírásában

Volodimir Klicsko: Holnap, vagy akár egy óra múlva már lehet, hogy késő lesz

Kijev polgármesterének, Vitalij Klicskónak fivére, Volodimir Klicsko videóüzenetben kérte az egész világ segítségét, hogy befejeződjön a háború, amit Oroszország indított Ukrajna ellen.

A bombázások során civilek haltak meg, és ez itt történik, Európa szívében. Ez az egész humanitárius katasztrófához vezet, nincs idő késlekedni

– mondta a korábbi nehézsúlyú profi ökölvívó, aki szerint bármi áron meg kell állítani Oroszország agresszióját.

Holnap, vagy akár egy óra múlva már lehet, hogy késő lesz.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató