2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

A törökök lezárják a Boszporuszt az orosz hadihajók elől

A török külügyminisztérium jelezte, hogy meg kívánja akadályozni az orosz hadihajók áthaladását a Boszporusz és a Dardanellák Fekete-tengerhez vezető szorosain. Ezek szerint Törökország korábban semleges helyzete megváltozott, korábban ugyanis a tisztviselők azt hangsúlyozták, hogy Oroszországgal és Ukrajnával is szövetségesek.

 

„Arra a következtetésre jutottunk, hogy az ukrajnai helyzet háborúvá fajult” – mondta Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter. „A montreux-i rendelkezéseket átláthatóan alkalmazzuk.”

Törökország a montreux-i egyezmény értelmében mindkét szorost ellenőrzi, és fel van jogosítva az orosz és ukrán hadihajók áthaladásának megakadályozására, így azok nem térhetnek vissza állandó bázisaikra a Fekete-tengeren. Az egyezmény értelmében a szorosok elzárhatók, ha a konfliktus megfelel a háború definíciójának.

A blokkolás valószínűleg számos, most is a Földközi-tengeren tartózkodó orosz hajót érint, köztük tengeralattjárókat és fregattokat, amik egy része a fekete-tengeri flottához tartozik. A blokkolás értelmében az orosz hadihajók nem tudnak áthaladni a szoroson, hogy erősítsék a meglévő erőket.

Törökország lépése azt jelzi, hogy jelenlegi külpolitikája Európát és a NATO-kötelezettségeit helyezi előtérbe az Oroszországhoz fűződő hosszú távú kapcsolataival szemben – írja a Guardian.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató