2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Az eddigi legnagyobb támadását indítja Oroszország

Élő tudósításunk a harmadik napon. Cikkünk folyamatosan frissül.

Közvetítésünkben 10 friss hír jelenik meg egy oldalon, utána lapozhatóvá válik. Élő közvetítésünkben minden tartalom külön linkelhető és osztható.


Folyamatosan frissülő tartalom!

 

 

ENSZ-szóvivő: Már egy nukleáris konfliktus gondolata is felfoghatatlan

Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő azt nyilatkozta vasárnap az AFP-nek, hogy egy

nukleáris konfliktusnak már a gondolata is felfoghatatlan.

Dujarric arra reagált, hogy pénteken Vlagyimir Putyin készültségbe helyezte Oroszország nukleáris elrettentő erejét az ukrajnai történések, valamint a NATO szerinte agresszív fellépése miatt.

A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg például „felelőtlen, agresszív cselekedetnek” minősítette a lépést, az Egyesült Államok pedig elfogadhatatlannak nevezte a konfliktus esetleges kiterjesztését – írja az MTI.

 

Kiengedik az ukrán börtönökből az egykori katonákat, hogy harcba álljanak

Ukrajnában kiengedik a börtönökből azokat az egykori katonákat, akik megvédenék az országukat a hadiállapot alatt – számolt be a Hromadske. Andrij Sinyuk legfőbb ügyész azonban kihangsúlyozta, hogy a kormány figyelembe veszi a férfiak előéletét, harcban szerzett tapasztalatait, érdemeit és a bűnbánatát is.

Már ki is engedték Szerhij Torbint, akit a Katerina Handzjuk aktivista elleni támadás megszervezéséért ítéltek el; azonban tucatnyi másik embert is beszerveztek már a harci előkészületekbe. Szabadon engedték még például Dimitro Balabukhát is, az Ukrán Fegyveres Erők egykori katonáját, akit gyilkosság miatt ítéltek el. 

Megérkeztek a csecsen speciális alakulatok Ukrajnába

Kadirov alakulatai megérkeztek Groznijból.

A felvételeken az FSVNG/Rosgvardiya (Oroszország Nemzeti Gárdája) csecsenföldi harcosai láthatóak a Pripjaty közelében, a csernobili elzárt zónában, az észak-kijevi területen.

A csecsen harcosok hamarosan meglátogatják a Verhovna Rada képviselőjét, Olekszij Goncsarenkót, aki a Facebookján "megölte őket".

Közben az az ukrán katonák disznózsírral kenik be a lőszereket, megfogadva, hogy az orosz fegyveres erők, Ukrajna-ellenes oroszbarát erőkhöz tartozó muszlim csecsen katonákra lőnek vele.

 

A sertéshúst és a sertészsírt Haraam (tiltott) fogyasztásnak tekintik a muszlimok és a zsidók.

A felvételek helyszínét nem hozták nyilvánosságra, de valószínű, hogy az a Kijev északkeleti frontján volt, ahol az elmúlt napokban Kadirov katonáit, az orosz fegyveres erők különleges csecsen zászlóaljait látták.

Kitiltja a FIFA az orosz himnuszt és a zászlót

A FIFA kitiltja az orosz himnuszt és zászlót a nemzetközi labdarúgó-mérkőzésekről - a jövőben semleges helyszínen, nézők nélkül kell lejátszaniuk a mérkőzéseiket.

Kiszáll a Rosznyeftből a British Petrol

Mivel a brit üzleti világ is egyre nagyobb nyomás alá került, hogy szakítsa meg kapcsolatait Oroszországgal a háború miatt, az egyik legnagyobb brit vállalat, a BP közölte, hogy feladja 19,75 százalékos részesedését az orosz olaj cégben, a Rosznyeftben.

Az orosz vállalat igazgatótanácsából távozik a BP vezérigazgatója és egy korábbi vezére, mert, mint mondják, a jelenlegi helyzet arra késztette őket, hogy alapjaiban gondolják át a BP részvételét a Rosznyeftben. A BP 2013 óta tulajdonosa a Rosznyeft majdnem ötödének.

A BP elnöke utalt arra, hogy cégük már 30 éve tevékenykedik Oroszországban, azonban a jelenlegi katonai offenzíva alapvetően változtatta meg eddigi kapcsolatukat.

A svédek 5 000 páncéltörő fegyvert küldenek az ukránoknak

Svédország közvetlen katonai segítséget küld Ukrajnának – közölte Magdalena Andersson svéd miniszterelnök sajtótájékoztatón az AlJazeera hírcsatorna értesülése szerint.

Svédország most közvetlen támogatást ajánl Ukrajna fegyveres erőinek. Ez 135 000  adag hadi élelmiszert, 5 000 védősisakot, 5 000 testpajzsot és 5 000 páncéltörő fegyvert tartalmaz

– közölte a svéd miniszterelnök.

Ismét harcok alakultak ki az ukrán fővárosban

Orosz védelmi minisztérium: „az orosz fegyveres erők által elszenvedett veszteségeknek többszöröse a kiirtott nacionalisták száma”

Az orosz védelmi minisztérium először ismerte el, hogy vannak orosz áldozatai az inváziónak.

„Az orosz katonaság körében voltak halottak és sebesültek a különleges katonai művelet során” – idézte a TASZSZ hírügynökség az orosz védelmi minisztérium közleményét, ami szerint

„az orosz fegyveres erők által elszenvedett veszteségeknek többszöröse a kiirtott nacionalisták száma”.

Vitalij Klicsko: Egy humanitárius katasztrófa határán vagyunk

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere szerint az ukrán fővárost „bekerítették”, a civilek evakuálása nem lehetséges, „mert minden út el van zárva”.

„Egy humanitárius katasztrófa határán vagyunk”

– mondta Klicsko vasárnap az Associated Pressnek.

Kijevben továbbra is kijárási tilalom van érvényben, ez szerinte lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy „szabotőrökre” vadásszanak az utcákon. „Most van áram, van víz és fűtés a házainkban. De az infrastruktúra tönkrement, hogy élelmiszert és gyógyszereket tudjunk szállítani.”

Klicsko úgy fogalmazott, „ezért az üzenet mindenkinek az, hogy támogassuk együtt Ukrajnát”.

Hozzátette, hogy „minden ukrán büszke arra, hogy független, büszke arra, hogy ukrán, és büszkék vagyunk arra, hogy saját országunk van”. 

Olaszország 110 millió euró azonnali segélyt küldött Ukrajnának

„Az Európai Uniónak és minden szövetségesének most közös frontot kell alkotnia, és továbbra is össze kell tartania” – írta az olasz külügyminiszter.

Olaszország 110 millió euró azonnali segélyt küldött az ukrán kormánynak a „szolidaritás és a támogatás jeleként” – jelentette be vasárnap Luigi Di Maio külügyminiszter.

Di Maio kapcsolatba lépett ukrán hivatali kollégájával, Dmitro Kulebával, és elmondta neki, hogy közvetlen előtte írta alá a határozatot a segélynyújtásról – írta az olasz politikus a Twitter-fiókjában. Di Maio ezt megelőzően a Facebookon indokolta az olasz kormány lépését: „Ukrajna ostrom alatt áll anélkül, hogy bármi hibát elkövetett volna, az orosz kormány folyamatos bombázással támadja”.

A békéért küzdünk minden nap minden erőnkkel, és büntetőintézkedésekkel válaszolunk az orosz fegyverekre.

Az Európai Uniónak és minden szövetségesének most közös frontot kell alkotnia, és továbbra is össze kell tartania” – írta. Ezt megelőzően Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője azt közölte: vasárnapig 17 uniós ország jelezte, hogy küld hadfelszerelést, illetve humanitárius segélyt Ukrajnának.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató