2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Papírforma: a kormánypárti képviselők mind Novák Katalint akarják államfőnek

Hivatalosan is benyújtotta a Fidesz-KDNP a Novák Katalin köztársasági elnök-jelöltségéhez szükséges ajánlást. Minden fideszes és kereszténydemokrata képviselő aláírta. Az ellenzéki együttműködés – tét nélkül induló – jelöltje Róna Péter lehet.

A jelölt Novák Katalinon kívül mind a 132 fideszes, illetve kereszténydemokrata országgyűlési képviselő aláírta azt a Kövér László házelnöknek benyújtott hivatalos dokumentumot, amelyban a Fidesz egykori alelnökét, jelenlegi képviselőjét, volt családügyi tárca nélküli miniszterét javasolják köztársasági elnöknek megválasztani Áder János mandátumának lejártával. Az államfőválasztás március 10-én lesz.

Novák Katalin megválasztása a jelöléséhez hasonlóan borítékolható, hiszen a kormánypárti kétharmad már első körben könnyen megszavazhatja a jelöltet. Ha akkor a törvény által megkövetelt kétharmados támogatás nem lenne meg, az újabb körben már csak feles többség szükséges a választáshoz.

Az ellenzéki pártok ha összefognak, jelölhetnek egy, az esélytelen nyugalmával, tét nélkül rajthoz álló ellenjelöltet. Ezt egyelőre nem tették meg, de ha benyújtják a jelölést, akkor Róna Pétert fogják javasolni.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató