2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Észak Korea szerint az Egyesült Államok okozta a háborút

Észak-Korea külügyminisztériuma elutasítja a szuverenitás tiszteletben tartásával kapcsolatos aggodalmakat, és az Egyesül Államokat hibáztatja az ukrajnai háború kirobbanásáért – olvasható a North Korea News-on.

Az Egyesült Államok és a Nyugat szisztematikusan aláásta az európai biztonságot a NATO bővítésének tervével

 - mondta hétfőn az észak-koreai külügyminisztérium szóvivője az ország ukrajnai háborúval kapcsolatos eddigi legmagasabb szintű nyilatkozatában.

Ugyanebben a szövegben egyúttal elutasította az Ukrajna szuverenitásának tiszteletben tartásával kapcsolatos aggodalmakat is.

„Az USA és a Nyugat, miután lerombolta Irakot, Afganisztánt és Líbiát, most a szuverenitás tiszteletben tartásáról és a területi integritásról beszél, az általuk kirobbantott ukrán helyzet közepette. Ez egyáltalán nem állja meg a helyét” – mondta a meg nem nevezett szóvivő az ország külső olvasók számára fenntartott hírügynökségének, a KCNA-nak.

A közlemény a továbbiakban részletezi, hogy az ukrán válságért kizárólag az Egyesült Államok és a Nyugat hegemón politikája a felelős Észak-Korea szerint, mert ezek a hatalmak feljogosítva érzik magukat arra, hogy önkényt gyakoroljanak a többi nép fölött. Most pedig az USA nem átall szankciókkal fenyegetni Oroszországot.

A legutóbbi nyilatkozat Oroszország és Kína hivatalos álláspontját tükrözi a történtekkel kapcsolatban. Vlagyimir Putyin február 24-én az Ukrajna invázióját felvezető televíziós beszédében bírálta a NATO keleti terjeszkedését, ezzel kapcsolatban később Vang Ji kínai külügyminiszter kijelentette, hogy Oroszország biztonsági követelései jogosak és azokat komolyan kell venni.

A közlemény azzal zárul, hogy

az Egyesült Államok megrendíti a nemzetközi békét és a stabilitást, a világ pedig addig nem fog békére lelni, amíg az Egyesült Államok a világ vezető hatalma.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató