2024. május 18. - Alexandra, Erik
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon23°11°

Elkezdték lőni Kijevet az oroszok

Ukrajnának kedden sincs nyugodt hajnala, nyugati lapok egybehangzó értesülése szerint lényegében az egész országban szólnak a légvédelmi szirénák. Újabb orosz rakétákra számítanak. A mai nap a hatodik az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása óta, és készülnek Kijevben az utcai harcokra is.

Élő közvetítésünket elindítjuk, ezen a napon is percről-percre beszámolunk az eseményekről. Élő közvetítésünkben tíz cikk jelenik meg, utána a közvetítés lapozhatóvá válik, így senki nem marad le semmiről. Minden tudósításunk a közvetítésben külön link formájában is megnyitható, osztható.


Folyamatosan frissülő tartalom - képek, videók 

 

 

Kína elkezdi evakuálni az állampolgárait Ukrajnából

A kínai állami média, illetve az általa hivatkozott ukrajnai kínai követség szerint az ország elkezdte evakuálni az állampolgárait Ukrajna területéről.

Odesszából nagyjából 400, Kijevből 200 diák távozott hétfőn, és kedden további 1000 kínai embert terveznek evakuálni a szomszédos országokba.

Összesen körülbelül 6000 kínai állampolgár van Ukrajnában. Sok más országgal ellentétben a kínaiakat nem szólították fel Ukrajna elhagyására még az orosz megszállás kezdete előtt.

Hétfőn a kínai külügyminisztérium szóvivője védte azt, ahogy reagáltak, mondván a kínai követség idejében kiadott biztonsági figyelmeztetéseket.

(CNN)

Csecsen katonák érkeznek Kijevhez

Csecsen katona a Kijev felé tartó (BMP-3 és T-80) hadoszlop előtt:

 

Üzentek a szegedi és a szombathelyi szurkolók is

Kitartás Kárpátalja!

A hétvégén a Fradi és a Vidi szurkolói is üzentek.

Kedd estére bezárulhat az ostromgyűrű Mariupol körül

Ezt állítja legalábbis Eduard Baszurin, a donecki „népköztársaság” „népi milíciájának” képviselője.

Igor Konasenkov vezérőrnagy az orosz hadügyminisztérium részéről már hétfőn azt mondta, a támadó alakulatok közel járnak ahhoz, hogy blokkolják a tengerparti nagyvárost, amely eredetileg Doneck megyéhez tartozott, a szeparatisták a 2014-es harcok idején egy időre ellenőrzésük alá is vonták, de nem tudták megtartani.

Mariupolnak emiatt is szimbolikus a jelentősége, illetve azért is, mert a hírek szerint a „rettegettként” jellemzett, neonáci Azov zászlóalj katonái védik. A városnak közel félmillió lakosa volt eredetileg.

Az ukránok szerint 5710 embert vesztett Oroszország

Kiadták szokásos napi jelentésüket az ukrán fegyveres erők, amelyek eddig eszerint

29 orosz repülőgépet és helikoptert, 199 tankot és 77 tüzérségi eszközt semmisítettek meg.

A háború kezdete óta 5710 orosz katona halt meg, míg 200-an fogságba kerültek, olvasható az összegzésben.

Az ukránok megjegyzik: az adatok pontosítás alatt állnak.

Az EBESZ megfigyelői elhagyják a Donyecki Népköztársaságot

Ezt az Interfax orosz hírügynökség jelentette a helyszínről.

Az EBESZ-megfigyelők, akik a szeparatisták és az ukrán haderő közötti tűzszünet betartását – illetve be nem tartását – ellenőrizték a 2015-ös megállapodások óta, Oroszország irányába hagyták el a térséget.

Klicsko: Harcolunk az álmainkért

Interjút adott a CNN-nek Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere.

Arról beszélt, büszke az ukránokra, amiért megvédik az országukat, és úgy látja, a harc az ország jövőjéért folyik. Szerinte Kijevet „megállás nélkül” támadják az orosz csapatok. Minden órában robbanásokat hallani, „az emberek nagyon idegesek, sok időt töltenek a bunkerekben”.

Az ukrán katonákat hősöknek nevezte, és a civilekre is büszke, mert fegyvert ragadtak a főváros védelmében.

„Valaki be akar jönni az otthonunkba, és el akarja lopni tőlünk a jövőnket” – mondta.

„Nem áll készen” arra, hogy megmondja, Kijev meddig bírja ki az orosz inváziót, de hozzátette, ez „hosszú idő” lehet. „Demokratikus, modern európai országként látjuk a jövőnket. Ennyi. Nincs vita. Ez a célunk. Ezért küzdünk. A hazánkért harcolunk. Harcolunk az álmainkért.”

Brutális támadás Harkovban

Hatalmas robbanás Harkov központjában, célpontja az államigazgatás épülete.

Egyes információk szerint a neonáci Azov zászlóalj szervezkedett odakint.

Orosz katonák vonulnak Herszon városában

Az orosz katonák körbevették a várost 

Herszonból származó jelentések szerint a dél-ukrajnai, Krímhez közeli regionális központot teljesen körülvették az orosz csapatok.

  "A várost valóban körbevették, minden oldalon rengeteg orosz katona és katonai felszerelés van, a kijáratoknál útzárakat állítottak fel" - mondta az Ukrajna 24 tévécsatorna műsorában Aljona Panina újságíró, aki Herszonban tartózkodik.

Elmondása szerint már most is nehéz élelmiszert vinni a város üzleteibe, mert a raktárak a városon kívül vannak. Az újságíró hozzátette, hogy Herszonban még mindig van áram, víz és fűtés.

 

Legkevesebb 70 halott egy ukrán katonai bázison

Több mint 70 katona meghalt, amikor egy orosz rakéta eltalálta a Kijev és Harkiv között lévő Akhtirka katonai támaszpontját, közölte a régió vezetője a Telegramon.

Dmytro Zhyvytskyy egy fotót is posztolt a megsemmisített négyemeletes épületről, valamint arról, ahogy a mentőcsapatok túlélők után kutatnak.

Később Facebook-posztjában azt írta, a harcokban sok orosz katona és helyi lakosok is elhunytak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató