2024. május 18. - Alexandra, Erik
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon23°11°

Elkezdték lőni Kijevet az oroszok

Ukrajnának kedden sincs nyugodt hajnala, nyugati lapok egybehangzó értesülése szerint lényegében az egész országban szólnak a légvédelmi szirénák. Újabb orosz rakétákra számítanak. A mai nap a hatodik az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása óta, és készülnek Kijevben az utcai harcokra is.

Élő közvetítésünket elindítjuk, ezen a napon is percről-percre beszámolunk az eseményekről. Élő közvetítésünkben tíz cikk jelenik meg, utána a közvetítés lapozhatóvá válik, így senki nem marad le semmiről. Minden tudósításunk a közvetítésben külön link formájában is megnyitható, osztható.


Folyamatosan frissülő tartalom - képek, videók 

 

 

Mariupolban elment az áram az egész éjszakán át tartó orosz támadások következtében

Az ukrán tévében élőben beszélő polgármestert, Vadim Bojcsenkót idézte a Guardian. Bojcsenko szerint a város ellen öt napja – így egész éjszaka – folyamatosan zajló orosz támadások következtében több civil célpont, iskolák és lakóházak is megsérültek. A polgármester szerint légicsapások, tüzérségi támadások, illetve rakéta-sorozatvetővel indított támadások érték az Azovi-tenger partján található várost.

Az AFP eközben arról ír, hogy az orosz támadások miatt a város elektromos hálózata is megsérült, így a belvárosban és a legtöbb városrészben nincs áramszolgálatatás.

Már Lengyelországban vannak az ukrán pilóták, hogy átvegyék a felajánlott vadászgépeket

Korábban néhány uniós tagállam felajánlott mintegy 70 vadászgépet Ukrajnának. Ezek átvételére érkeztek lengyel területre az ukrán pilóták – mondta a Politicónak egy ukrán illetékes.

Az ukrán légierő kap 28 lengyel, 12 szlovák és 16 bolgár MIG–29-est, illetve 14 bolgár Szu–25-öst.

Közben folyamatosan érkezik az uniós államokból a fegyverutánpótlás az ukrán határra. Azért szárazföldön, mert az orosz légvédelem és a harci gépek blokkolják a kijevi légteret. Elsőként a lengyelek, a lettek és az észtek küldtek lőszert, páncéltörőket, üzemanyagot és élelmiszert a határokhoz. Hétfőn Finnország is csatlakozott, és küldött 2500 gépkarabélyt, lőszerekkel, 1500 tankelhárító fegyvert és 70 ezer csomag élelmiszert. 

Svédország azt tervezi, hogy 135 ezer csomag élelmiszert, ötezer sisakot és golyóálló mellényt, valamint ötezer tankelhárító fegyvert juttat el az ukránoknak.

Röplabda-világbajnokság sem lesz Oroszországban 2022-ben

Foci, hoki, kézi, röpi...

A Nemzetközi Röplabda Szövetség döntése értelmében nem Oroszországban rendezik meg a 2022-es férfi világbajnokságot. Az eseményre 2022 augusztusában és szeptemberében került volna sor tíz orosz nagyvárosban, Ukrajna lerohanása miatt azonban új helyszínt keres a szövetség.

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálatot indít az oroszok ellen háborús bűncselekmények ügyében

Oroszország nem ismeri el a bíróságot.

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) bejelentette hétfőn, hogy a lehető legrövidebb időn belül vizsgálatot indít Oroszország esetleges ukrajnai háborús bűncselekményei ügyében. Karim Khan főügyész azt írta közleményében: az ukrajnai helyzet hozzávetőleges áttekintése alapján arra a következtetésre jutott, hogy

megalapozottan gyanítható: háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket is elkövettek

Ukrajna orosz inváziója közben.    

„Tekintve a konfliktus kiszélesedését az utóbbi napokban, az a szándékom, hogy a vizsgálatba folyamatosan bevonok minden, a hivatalom hatáskörébe tartozó újabb, bármely fél által bárhol az ország területén elkövetett, gyanítható bűncselekményt” – írta közleményében.

A főügyész magyarázata szerint Ukrajna nem részese az ICC-t megalapító római egyezménynek, de elfogadta a bíróság joghatóságát a területén elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekménynek ügyében. Oroszország nem ismeri el a bíróságot, és a főügyésznek bírósági jóváhagyást kell kapnia ahhoz, hogy elindíthassa a nyomozást – jegyezte meg a dpa hírügynökség.

 

(MTI)

Bayraktar TB2-es drónokkal támadnak az ukránok

Az ukrán Bayraktar TB2 drónok orosz BUK föld-levegő rakétarendszereket lőttek ki.

A YouTube azonnali hatállyal letiltja az RT és a Sputnik csatornáit egész Európában

A Facebook anyavállalata, a Meta hasonló lépést jelentett be hétfőn.

A Google tulajdonában lévő YouTube kedden jelentette be, hogy azonnali hatállyal korlátozzák a hozzáférést Európában a két legnagyobb orosz hírügynökség, az RT és a Sputnik csatornáihoz. A lépés már meg is történt, az RT csatornájára kattintva az az üzenet fogadott, hogy ez a csatorna nem érhető el az országomból.

Hétfőn hasonló lépést tett meg a Facebook anyavállalata, a Meta, és az Európai Unió teljes területén korlátozta az orosz állami médiavállalatok oldalaihoz való hozzáférést. Ez azt jelenti, hogy az RT és a Sputnik tartalmai sem Facebookon, sem Instagramon nem elérhetőek többé az EU területéről.

A nagy amerikai techcégek a háború kitörése után csak azt kezdték el korlátozni, hogy az orosz állami propaganda felületei ne hirdethessenek a felületeiken, de a Meta közleménye szerint számos európai kormánytól kaptak kérést azzal kapcsolatban, hogy az orosz kormány által felügyelt média egyáltalán ne legyen elérhető az EU területéről.

Itt tart ma a liberális világ...

Az EU 70 harci repülőgépet küld Ukrajnának

Oroszország korábban utalt rá: meg fogja semmisíteni a külföldi fegyverszállítmányokat és súlyos következményekkel fenyegette meg azokat az országokat is, amelyek fegyvereket szállítanak Ukrajnának.

70 katonai repülőgépet kap az Európai Uniótól Ukrajna – jelentette be az ukrán parlament vasárnap este. 

A gépeket Lengyelország, Bulgária és Szlovákia adományozza.

- Bulgária 16 MiG-29-es vadászgépet és 14 Szu-25-ös csatarepülőgépet,

- Lengyelország 28 MiG-29-est,

- Szlovákia pedig 12 MiG-29-est küld az ukrán légierőnek.

- Az nem világos, hogy az ukrán gépek Ukrajnából fognak-e üzemelni vagy valamilyen más ország légibázisáról. A konfliktuszónán belül a repülőterek elsődleges katonai célpontnak számítanak.

Oroszország arra is utalt, hogy

meg fogja semmisíteni a külföldi fegyverszállítmányokat és súlyos következményekkel fenyegette meg azokat az országokat is, amelyek fegyvereket szállítanak Ukrajnának.

Hatszáz millió forint értékű segélyt küldenek Kárpátaljára

Magyarország története egyik legnagyobb humanitárius segélyakciója keretében 600 millió forint értékben küld segélyt Kárpátaljára

– írta közösségi oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter.

Hozzátette, hogy eközben „példátlan összefogást tanúsítanak a magyar emberek, akik erőn felül segítik a bajba jutottakat”.

Harkov központja a támadás után

Így néz ki most Harkov központja.

Így nyomulnak előre az oroszok

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató