2024. május 19. - Ivó, Milán
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon24°13°

Biden: Putyin borsos árat fog fizetni az elszabadított erőszakért

„Szövetségeseinkkel együtt támogatjuk az ukránokat a szabadságért folyó harcukban. Katonai, gazdasági és humanitárius támogatást nyújtunk. Több mint egymilliárd dollárt adunk közvetlen támogatásként Ukrajnának.”

„De hadd legyek világos! Csapataink nem vesznek részt és nem fognak részt venni az orosz erőkkel folytatott ukrajnai konfliktusban. Csapataink nem azért mennek Európába, hogy Ukrajnában harcoljanak, hanem hogy megvédjék NATO-tag szövetségeseinket abban az esetben, ha Putyin úgy döntene, hogy tovább nyomul nyugat felé” – jelentette ki Biden.

Putyin borsos árat fog fizetni az elszabadított erőszakért

„Putyin erőszakot és káoszt szabadított el. És bár lehet, hogy sikereket ér el a harcmezőn, hosszú távon nagyon borsos árat kell, hogy fizessen ezért” – mondta Biden.

Az elnök azonban megnyugtatott mindenkit, a szankciókkal Oroszországot célozzák, és mindent megtesznek azért, hogy az Egyesült Államokban ne lehessen érezni a következményeit. Biden bejelentette, hogy ennek érdekében az Egyesült Államok és szövetségesei hatvanmillió hordó olajat szabadítanak fel a tartalékokból, mint azt már szintén megszellőztették az amerikai lapok a beszéd előtti órákban.

Biden arról beszélt, hogy tudja, hogy minden amerikainak nyugtalanítóak a hírek (itt feltehetőleg a háború gazdasági hatásaira utalt). „De azt akarom, hogy tudjátok: Rendben leszünk” – jelentette ki az elnök.

Biden: Egységesek vagyunk és azok is maradunk
 
„Történelmünk során megtanultuk ezt a leckét – amikor a diktátorok nem fizetnek árat az agressziójukért, akkor még nagyobb káoszt okoznak. És az Amerikát és a világot fenyegető költségek és veszélyek tovább nőnek” – mondta Biden. „Ezért hozták létre a NATO-szövetséget a II. világháború után, hogy biztosítsa a békét és a stabilitást Európában.”

„Putyin háborúja előre megfontolt és teljesen provokálatlan volt. [Putyin] elutasította az újabb és újabb diplomáciai erőfeszítéseket. Azt hitte, hogy a Nyugat és a NATO nem fog reagálni. És azt hitte, hogy megoszthat minket itthon és Európában.”

„De Putyin tévedett. Mi készen állunk, egységesek vagyunk és azok is maradunk.”

Mi, az Amerikai Egyesült Államok az ukrán nép mellett állunk
 
„Zelenszkij elnök és minden ukrán vakmerősége, bátorsága és elszántsága szó szerint inspirálja a világot” – fogalmazott Biden. „Polgárok csoportjai tankok útját állják el a testükkel. Mindenki a diákoktól a nyugdíjasokon át a tanárokig katonának állt, hogy megvédjék hazájukat.”

Biden arra kérte a jelenlevő politikusokat, hogy tapsolják meg a közönség soraiban (a first lady mellett) ülő washingtoni ukrán nagykövetet, akit ováció fogadott.

„Mi, az Amerikai Egyesült Államok az ukrán nép mellett állunk” – jelentette ki az amerikai elnök.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató