2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Eközben Brüsszel a jogállamisági mechanizmus élesítésével fenyegeti Magyarországot

Az Európai Bizottság szerdán elfogadta az uniós forrásokat jogállamisági kritériumokkal összekötő, úgynevezett kondicionalitás rendelet alkalmazását segítő iránymutatásokat – erről a testület egyik alelnöke, Valdis Dombrovskis számolt be Brüsszelben. Technikai részletről van szó, amivel a puzzle utolsó darabja is a helyére került, s a brüsszeli bizottság ezzel készen áll a jogállamisági mechanizmus élesítésére–hívta fel rá a figyelmet a Magyar Nemzet. 

A végleges iránymutatásokkal két hét alatt készültek el, azután, hogy február 16-án az Európai Unió Bírósága elutasította a magyar és a lengyel keresetet. Az ítélethirdetés után Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben mondott beszédében tett ígéretet arra, hogy azonnal megkezdik a bírósági döntés vizsgálatát, s az alapján frissítik a rendelet alkalmazását segítő iránymutatásokat. Ezzel készült el szerdán a bizottság.

Következő lépésként az iránymutatásokat be kell mutatni a tagállamoknak (ez történhet írásban is), majd a bizottság hivatalosan is élesítheti a mechanizmust a szerinte problémás államok esetében. Nekik 1-3 hónapjuk lesz a válaszadásra. Magyar szempontból ez azt is jelenti, hogy bármennyire is sietnek Brüsszelben, hazánk esetleges szankcionálásáról nem születhet döntés a parlamenti választások előtt. Erről egyébként január végén Didier Reynders igazságügyi biztos is beszélt egy interjúban.

 
Forrás: Magyar Nemzet 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató