2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Összecsaptak a rohamrendőrökkel a kötelező oltás ellen tiltakozók Új-Zélandon

Összecsapásokra és gyújtogatásra került sor egy oltásellenes tüntetőtábor rendőrségi felszámolásakor Új-Zéland fővárosában, Wellingtonban szerdára virradóra. A rohamrendőrség pirkadat előtt kezdte meg a parlament közelében található tábor felszámolását, amelyet a koronavírus elleni oltás kötelezővé tétele miatt tiltakozók állítottak fel több mint három hete a kanadai kamionos tüntetések mintájára.


A tüntetők a rendőrségi intézkedésre válaszul játszóteret, valamint sátrakat és fákat gyújtottak fel. Emellett térkövekkel, sátorrudakkal és faágakkal dobálták a rendőröket, akik paprikasprayvel és vízágyúkkal próbálták feloszlatni a tömeget.

Az összecsapások a környező utcákban is folytatódtak; emiatt lezárták a vasútállomást, és felfüggesztették a vasúti közlekedést. A rendőrség három munkatársát kórházban kezelik nem életveszélyes sérülésekkel – közölték a hatóságok. A Jacinda Ardern miniszterelnök jelezte: feldühítették és mélységesen elszomorították a történtek. Megjegyezte: az időnként erőszakossá váló tüntetést összeesküvés-elméletek és téves értesülések táplálták.

A kormányfő elmondta: “csaknem felfoghatatlan” számára, miért ellenzik az emberek, hogy erőfeszítéseket tegyenek egy járvány megfékezésére, amely miatt több mint 20 ezer ember fertőződött meg és 400 került kórházba egyetlen nap alatt. A rendőrség legalább hatvanöt embert vett őrizetbe, és mintegy ötven járművet vontatott el a táborból. A hatóságok közölték: több száz rendőr érkezett az ország minden szegletéből a területre.

Új-Zélandon egyes foglalkozások – például az egészségügyi dolgozók, a tűzoltók, a katonák és a tanárok – esetében kötelező a koronavírus elleni oltás. Az éttermekbe, a kávézókba, az edzőtermekbe, sőt, még a templomokba is csakis oltási igazolvánnyal lehet belépni.

Új-Zéland a koronavírus-járvány idején a “zéró Covid”-stratégiát követte, vagyis nagyon szigorú korlátozásokat vezetett be, amely határlezárást, nagyfokú tesztelést és kontaktkövetést, valamint szigorú karanténszabályokat foglalt magában. Ám a lazításokat követően a közelmúltban ismét emelkedésnek indult a fertőzöttek száma. Szerdán 22 150 új esetet regisztráltak, amely rekordnak számít az országban.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató