2022. július 05. - Emese, Sarolta
EUR : 398.74
USD : 381.24
Időjárás ikon35°21°

Kék-sárgára mázolták a pozsonyi szovjet katonai temetőt

Feltételezhető, hogy a rongálást csoportosan követték el.

„Megrongálták, kék-sárgára - az ukrán zászló színeire – mázolták ismeretlenek a pozsonyi szovjet katonai temető emlékművét, a Slavínt” – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség csütörtökön.

Feltételezhető, hogy a rongálást csoportosan követték el, tekintve, hogy a temető központi emlékműve – melynek tetején egy mintegy negyvenméteres obeliszk áll – nagy kiterjedésű épület, s lépcsőzetét, oszlopait és az előtte lévő teret is lemázolták. Az ügyben a hatóságok idegen tulajdon megrongálása miatt indítottak eljárást – tájékoztatta a szlovák hírügynökséget a pozsonyi kerületi rendőrség szóvivője.    

A mintegy tízezer négyzetméteres katonai temető emlékművét 1960-ban adták át, Pozsony egyik jellegzetes épülete, illetve a pozsonyi vár,

a koronázó templomként ismert Szent Márton-dóm és az Új-híd mellett a város egyik legismertebb turistalátványossága is.  

A szlovák politikában az ukrajnai konfliktus kezdete óta hangadóvá vált az oroszellenes retorika, a kialakult helyzetről csak a pozsonyi parlament ellenzéki pártjai nyilatkoznak visszafogottabb hangnemben. Különböző szervezetek részéről egymást érik az olyan, többé-kevésbé jelképes döntések is, mint például az, hogy Pozsony óvárosának liberális vezetésű önkormányzata az ukrajnai történésekre hivatkozva ezen a héten elvette Oroszország pozsonyi nagykövetségének közterületen lévő parkolóhelyeit. Ez utóbbi intézkedéssel meglehetős ellentétben áll, hogy az önkormányzat már mintegy két évtizede sikertelenül próbálja visszaszerezni azt a közterületet, amelyet az Egyesült Államok nagykövetsége biztonsági zóna kialakítására hivatkozva a külképviselet épülete előtt elkerített.

MTI

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató